Helsinkiläisellä omakotialueella saa joka maanantai kotiruokaa eurolla, eikä hintoja aiota korottaa: "Tämä on meillekin tärkeää"

Vartiokylän seurakunta euron ruokailu
Arja ja Marja-Leena työskentelevät vapaaehtoisina, jotka kokkaavat joka maanantai Vartiokylässä euron kotiruokaa. MTV

Ruoan hinnan noustessa erilaiset edulliset ateriaratkaisut kasvattavat suosiotaan. Helsinkiläisellä omakotialueella tarjotaan maanantaisin kotiruokaa yhden euron hintaan. Miten se on mahdollista?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin jo kerrottu erilaisista halpaa ruokaa tarjoavista ravintoloista. Testasimme muun muassa yhden Helsingin halvimmista lounaista ja viiden euron buffet toden totta löi ällikällä. Kerroimme myös Tuusulassa järjestettävästä, rahaa säästävästä 1,5 euron ruokailusta.

Kotiruokaa eurolla

Maittavaa kotiruokaa voi kuitenkin saada jopa tätäkin halvemmalla: Helsingissä, Vartiokylän kirkolla nimittäin tarjotaan viikoittain ateria yhdellä eurolla. Kyse on vapaaehtoisten pyörittämästä toiminnasta ja ruokailu on avoin aivan kaikille. 

Yhdeksän hengen vapaaehtoistiimissä mukana oleva Marian Salmia kertoo, että euron iltaruokailuja on järjestetty kirkolla jo ainakin kuusi tai seitsemän vuotta. Korona-aikana toiminta oli tauolla. Joka maanantai kirkolla käy keskimäärin 40-50 ruokailijaa – joskus enemmänkin, jos ruokailua mainostetaan etukäteen asuinalueen puskaradioryhmässä. 

– Teemme kotiruokaa, erilaisia keittoja ja laatikoita pääasiallisesti. Itse käymme hakemassa raaka-aineet ruokiin, Salmia kertoo.

Monesti ruokiin hyödynnetään myös sadonkorjuun antimia, kuten vapaaehtoisten puutarhoista kerättyjä omenoita tai metsästä poimittuja suppilovahveroita keittoa varten. Oli miten oli, aterian hinta ei todellisuudessa kata ruoan kustannuksia.

– Seurakunta maksaa sen, mitä jää maksettavaa. Eihän eurolla näitä raaka-aineita kuitenkaan saa. Ruokailun hintaa ei kuitenkaan haluta nostaa, sillä täällä käy paljon myös ihmisiä, joilla ei ole varaa pistää ruokaan rahaa.

"Joku voi ajatella, että tämä on vain vähävaraisille"

Maanantain euron ruokailun on suosittu myös paikallisten lapsiperheiden keskuudessa, sillä ruokailun jälkeen kirkon jumppasalissa ja kerhotiloissa järjestetään iltaperhekerho. Siellä lapset pääsevät muun muassa askartelemaan ohjatusti, leikkimään ja temmeltämään jumppasalin välineillä, samalla kun vanhemmat voivat halutessaan vaikka kahvitella.

Marian Salmian mukaan ruokailusta on tullut kävijöiltä lähes poikkeuksetta hyvää palautetta. Salmia toivoo, että ihmiset tulisivat rohkeasti syömään omasta elämäntilanteestaan riippumatta.

– Joku voi ajatella, että tämä on vain vähävaraisille, mutta kyllä tänne tosiaan voi tulla työelämässäkin olevia. 

Helsingin seurakuntayhtymän sivuilla korostetaan, että kirkkoon ei tarvitse kuulua eikä vakaumusta tai taloudellista tilannetta kysytä keneltäkään.


Vastaavanlaisia ruokailuja myös muualla

Tätä haastattelua tehdessä kirkolla on piipahtanut jauhelihakeittoa ruokailemassa jo 70 henkilöä, ja soppa pääsee loppumaan. Ateriaan kuuluu myös aina leipä sekä jälkiruoka, joka on tällä kertaa pannukakkua. Jos ruokaa jää joskus yli, se pakastetaan tai vapaaehtoiset ostavat sitä itse kotiin mukaansa.

– Meillä on hirveän kiva porukka ja älyttömän hauskaa aina. Tulemme aina hyvissä ajoin paikalle ja pidämme yhdessä kahvihetken. Tämä on meillekin tärkeää, Salmia korostaa.

Vastaavan tyyppisiä ruokailuita järjestetään myös muissa seurakunnissa Helsingissä ja eri puolella Suomea. Esimerkiksi Tampereella on muutaman euron yhteisöruokailuhetkiä sekä hävikkilounasta. Helsingissä toimii myös seurakuntien Waste&Feast-hävikkiruokaravintoloita.

Katso myös video: Tällaista on vitosen buffetruoka helsinkiläisessä, voittoa tavoittelemattomassa lounasravintolassa. 

Vitosen buffet löi ällikällä! Testasimme yhden Helsingin halvimmista lounaista – tältä se näytti 1:08
Viiden euron lounasbuffet löi ällikällä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.