Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Helsinkiläisravintoloiden valmistamien ruokien laadusta löytyi huomautettavaa – "Joissakin ravintoloissa vielä parannettavaa"

ruoka
Helsinkiläisravintoloiden ruoan laadusta löytyi puutteita. Kuvituskuva.Shutterstock
Julkaistu 28.11.2022 10:32

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Helsingin ympäristöpalvelut selvitti ravintoloiden valmistamien ja jäähdyttämien ruokien laatua vuosien 2021–2022 aikana. Laadusta löytyi huomautettavaa.

Helsingin ympäristöpalvelut kertoo tiedotteessaan tutkineensa ruokanäytteitä 110 ravintolasta. Näytteiksi otettiin erilaisia ruokia, kuten kastikkeita, kypsennettyjä liharuokia ja keitettyä riisiä. Yhteensä näytteitä otettiin 205 kappaletta, ja uusintanäytteitä lisäksi 35.

77 prosentissa näytteitä ei ollut huomautettavaa, seitsemän prosenttia sai välttävän arvosanan ja 16 prosenttia luokiteltiin huonoksi. Huonot tulokset johtuivat korkeista enterobakteereiden, aerobisten mikrobien ja Bacillus cereus -bakteerien määristä. Viimeksi mainittu on ruokamyrkytyksiä aiheuttava bakteeri, jonka esiintyminen johtuu usein puutteellisestä jäähdytyksestä.

65 prosenttia näytteistä oli jäähdytetty jäähdytyskaapissa, mutta laadultaan huonoksi arvioitujen ruokien jäähdytyksessä oli puutteita. Ravintoloilla ei esimerkiksi ollut jäähdytyskaappia käytössään tai käytössä oli jokin muu jäähdytysmenetelmä, kyten kylmävesihaude, joka ei jäähdyttänyt ruokaa nopeasti kylmäksi.

– Valvontaprojektin perusteella ruokien jäähdytyksessä on joissakin ravintoloissa vielä parannettavaa, jotta ruokamyrkytysriskiä voidaan pienentää, toteaa elintarviketarkastaja Marjo-Kaisa Meriläinen tiedotteessa.

Kun ruoka on valmistettu kuumentamalla, se tulisi jäähdyttää enintään neljässä tunnissa +6 °C:een tai alle. Nopea jäähdytys estää bakteerien lisääntymisen, ja ruoan laatu säilyy hyvänä.

Lue myös: Kylmälaitteiden vääränlainen käyttö voi näkyä sähkölaskussasi – vältä virheet: "Ennen kuin laittaa ruokaa jääkaappiin..."

Lue myös: Elintarviketarkastajat ratsasivat kauppojen valmisruokia pääkaupunkiseudulla – tulokset karua luettavaa

Katso myös, kuinka sähkökatko vaikuttaa jääkaapin ja pakastimen ruokiin

5:22img

Miten sähkökatkot vaikuttavat ruoan säilyvyyteen jääkaapissa ja pakastimessa? Voiko ilman sähköä laittaa ruokaa? Keskustelmassa Marttaliiton kotitalousneuvoja Niina Silander.

Lähde: Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat