Ikävä havainto ravintola- ja markettisusheista: "Hyvä tiedostaa..."

Paljonko riisiä ja lohta oikeasti on markettisushissa? Punnitsimme kahden kaupan lohinigirit 1:13 Paljonko riisiä ja lohta oikeasti on markettisushissa? Punnitsimme kahden kaupan lohinigirit
KATSO MYÖS: Paljonko riisiä ja lohta oikeasti on markettisushissa? Punnitsimme kahden kaupan lohinigirit.

Ravintoloissa ja marketeissa myytävien sushien laatua selvitettiin vuonna 2023 pääkaupunkiseudulla ja sen lähipiirissä. Tulokset paljastivat laadun hieman heikentyneen vuosien varrella. Kolmesta näytteestä löytyi myös listeriaa.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut, Espoon seudun ympäristöterveys, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus ja Porvoon ympäristöterveydenhuolto selvittivät vuonna 2023 sushien mikrobiologista laatua.

Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan sushinäytteitä otettiin vuoden aikana 59 ravintolasta ja 30 myymälästä. Myymälöissä itse valmistettuja susheja myytiin pakkaamattomina itsepalvelu- tai palvelumyynnistä. Näytteitä otettiin yhteensä 177, joista 118 ravintoloista ja 59 myymälöistä. Yhteensä 13 uusintanäytettä otettiin paikoista, jotka saivat huonot tulokset. 

Näytteistä tutkittiin aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku, Staphylococcus aureus ja Bacillus cereus. Kalaa ja äyriäisiä sisältävistä susheista tutkittiin myös Listeria monocytogenes. 

Tulokset paljastivat: Laatu hieman huonontunut vuodesta 2012

Kaikista näytteistä tehtiin myös alustava aistinvarainen arvio ja selvitettiin happamuus. Näytteenoton yhteydessä selvitettiin lisäksi muun muassa valmistusajankohtaan ja lämpötilahallintaan liittyviä asioita.

Kaupunkien selvityksestä käy ilmi, että sushinäytteistä 80,2 prosenttia oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä, 12,4 prosenttia välttäviä ja 7,4 prosenttia huonoja. Helsingin kaupunkin mukaan välttävät näytteet ovat vielä elintarvikkeeksi kelpaavia, mutta huonot eivät. 

– Vuoden 2023 selvityksessä tulokset olivat hieman vuonna 2012 tehtyä selvitystä huonommat. Huonontuneiden näytetulosten pääasiallisena syynä oli suuri aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluku, kaupungin tiedotteessa kerrotaan. 

"On hyvä tiedostaa listerian esiintymismahdollisuus susheissa"

Ruokamyrkytyksiä aiheuttava Bacillus cereus oli syynä vain yhteen huonoon näytetulokseen ja Staphylococcus aureus ei yhteenkään. Bacillus cereus -bakteerin määrä kuvaa muun muassa kasvisten pesun huolellisuutta ja jäähdytyksen onnistumista ja Staphylococcus aureuksen määrä käsihygienian laatua.

Sen sijaan listeriaa, eli Listeria monocytogenesta, havaittiin kolmessa näytteessä. Havaitut määrät olivat kuitenkin niin pienet, että listerian aiheuttama sairastumisriski oli pieni.  

– Riskiryhmään kuuluvien, kuten raskaana olevien ja iäkkäiden, on kuitenkin hyvä tiedostaa listerian esiintymismahdollisuus susheissa, toteaa elintarviketarkastaja Terhi Juppi Helsingin kaupungin ympäristöpalveluista.

Selvityksen mukaaan susheissa käytetään paljon kuumentamattomia raaka-aineita, mikä saattaa olla osittain syynä huonoihin näytetuloksiin. Sushien laatu pystytään varmistamaan raaka-aineiden oikeanlaisella säilytyksellä sekä hygieenisellä käsittelyllä.

Katso myös video: Suomessa sushikulttuuri on lähes päinvastainen kuin Aasiassa

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat