Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Elintarviketarkastajat ratsasivat kauppojen valmisruokia pääkaupunkiseudulla – tulokset karua luettavaa

shutterstock_1915379713
Shutterstock
Julkaistu 27.05.2022 20:08

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kauppojen ja ravintoloiden valmistamat valmisruoka-annokset eivät läheskään aina ole hygieeniseltä laadultaan hyviä, selviää Helsingin, Vantaan ja Hyvinkään tekemästä tutkimuksesta.

Helsingin, Vantaan ja Hyvinkään elintarviketarkastajien vuonna 2021 toteuttamasta tutkimuksesta selviää, että ravintoloiden ja myymälöiden valmistamien einesannosten laadussa olisi parantamisen varaa. Tarkastajat selvittivät einesannosten hygieenistä laatua ja pakkausmerkintöjä, kerrotaan Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Yllättävän paljon huonolaatuista ruokaa

Helsingin kaupunki kertoo, että tutkimusnäytteiksi valittiin tällä kertaa kypsiä valmisruokia, joiden joukossa oli muun muassa pizzoja, pastoja, wokkeja, ruokaisia salaatteja sekä täytettyjä leipiä. Näytteitä otettiin kaikkiaan 67, joista 46 oli valmistettu ja pakattu ravintoloissa ja 21 myymälöissä.

Tutkimusraportissa nostetaan esille, että ravintolaruokien valmistus vähittäismyymälöissä myytäväksi yleistyi koronapandemian myötä. MTV Uutisten Makuja -ruokasivuillakin on aiemmin kerrottu niin sanottujen laadukkaiden valmisruokien suosion kasvusta. Rajoitusten vähennyttyä ja poistuttua osa ravintoloista on jatkanut ruoka-annosten toimittamista vähittäismyyntiin. 

– Tutkittujen ominaisuuksien perusteella näytteistä 55 prosentissa ei ollut huomautettavaa, 11 prosenttia arvioitiin välttäväksi ja 34 prosenttia huonoksi. Huonot tulokset johtuivat korkeista aerobisten mikrobien kokonaismääristä ja enterobakteerien suurista määristä, jotka osoittavat tuotteen olevan käyttöikänsä lopussa, Helsingin kaupungin tiedotteessa todetaan.

Tautia aiheuttavia bakteereita, kuten listeriaa, ei todettu.

Tällaiset tuotteet paljastuivat huonolaatuisiksi

Tuotenäytteiden myyntiaika vaihteli raportin mukaan kahdesta vuorokaudesta jopa kymmeneen vuorokauteen. Pääosalla tuotteista myyntiaika oli kuitenkin kolme tai neljä vuorokautta. 

– Suurin osa ruokia vähittäismyyntiin valmistaneista toimijoista ei ollut tehnyt tuotteilleen säilyvyystutkimuksia eivätkä myyntiajat siten perustuneet tutkittuun tietoon, raportissa muistutetaan.

Hygieeniselta laadultaan huonoimmiksi osoittautuivat kuumentamalla valmistetut ruoat. Tämä tarkoittaa esimerkiksi erilaisia laatikkoruokia ja keittoja. Tutkituista kuumennetuista valmisruoista (52 kappaletta) jopa 42 prosenttia oli laadultaan huonoja ja 11 prosenttia välttäviä. Sen sijaan esimerkiksi täytetyissä voileivissä ei ollut yhtäkään huonoa tulosta.

– Mikrobiologiselta laadultaan huonon arvion saaneiden näytteiden joukossa oli muun muassa erilaisia pasta-, riisi- ja nuudelipohjaisia annoksia sekä pizzaa ja yksi salaatti. Huonot tulokset johtuivat korkeasta aerobisten mikrobien kokonaispesäkeluvusta ja enterobakteereiden kohonneesta määrästä, raportissa mainitaan.

Elintarviketarkastajien mukaan tulokset voivat kertoa vääristä jäähdytystavoista ja säilytyslämpötiloista sekä liian pitkistä säilytysajoista. Tarkastajat ottivat huonolaatuisista tuotteista myös uusintanäytteitä. Näyte otettiin tapauskohtaisesti joko myymälästä, tuotteen valmistaneesta ravintolasta tai molemmista. Uusintanäytteistä neljä arvioitiin mikrobiologiselta laadultaan hyväksi ja kuusi huonoksi. 

Lue myös: Joonas osti supermarketista sushia ja hämmästyi: "Jos tosiaan mietitte, miksi sushibuffetin sushit ovat huomattavasti halvempia…"

Katso myös video: Paljonko riisiä ja lohta oikeasti on markettisushissa?

1:13img

Punnitsimme kahden kaupan lohinigirit

Lähde: Helsingin kaupunkiympäristö

Tuoreimmat aiheesta

Ruokakauppa