Henri Alén ylistää: Maailman paras tulinen kastike – sopii täydellisesti pääsiäislampaalle
Onko täydellinen pääsiäisresepti vielä etsinnässä? Valmista lampaalle tulista kastiketta, jota kokki Henri Alén ylistää suorastaan "tautisen hyväksi".
Keittiömestari Henri Alén suosittelee kokeilemaan pääsiäislampaan kaverina hieman tuntemattomampaa tulista kastiketta, adjikaa.
– Kyseessä on georgialainen maustekastike. Meillä on Bystro-ravintolassa tarjolla sitä vihreänä ja punaisena, Alén kertoo.
Alénin mukaan adjika päihittää kaikki muut tuliset kastikkeet mennen tullen.
– Adjika on ihan hemmetin paljon parempi kuin mikään muu tulinen kastike. Ei mitään jakoa, aivan tautisen hyvää!
Adjikan tekeminen aloitetaan valmistamalla hmeli suneli-mausteseos. Mausteseosta kannattaa valmistaa kerralla isompi määrä, jotta sitä riittää useampaan adjika-kastikkeeseen.
Katso alta adjika-kastikkeen resepti:
Tämä georgialainen kastike on kokki Henri Alénin mukaan paras tulinen kastike, mitä maailmasta löytyy. Adjika sopii mainiosti esimerkiksi lampaan kanssa tarjottavaksi. Tätä herkkua tarjoillaan myös Alénin slaavilaisravintola Bystrossa Helsingissä. Resepti on Bystron keittiömestari Sakari Ketolaisen sekä Henri Alénin käsialaa.
Adjikan valmistus aloitetaan tekemällä kuivamausteseos hmeli suneli
- Sarviapilan siementä
- Korianterin siementä
- Tillin siementä
- Sellerin siementä
- Kuivattu persiljaa
- Kuivattu basilikaa
- Kynteliä
- Minttua
- Laakerinlehtiä
- Meiramia
Vihreä adjika
- ½ punttia tilliä
- ½ punttia tuoretta korianteria
- 1,5 kpl punaista chiliä
- 5 kpl valkosipulin kynttä
- 2 tl hmeli suneli -mausteseosta
- 0,5-1 tl suolaa
- 1 rkl punaviinietikkaa
- noin 5 dl rypsiöljyä
Valmistusohje
Mittaa jokaista maustetta tilavuudeltaan yksi osa huhmareeseen ja jauha tasaiseksi.
Adjika-kastike:
Kuori valkosipulin kynnet ja pilko chili renkaiksi. Laita tilli, korianteri, valkosipuli, chili ja öljy tehosekoittimen kulhoon ja soseuta kevyesti. Lisää Hmeli suneli, suola ja punaviinietikka. Soseuta lisää ja tarkista maku. Adjika on heti valmis tarjoiltavaksi, mutta kastikkeen on silti hyvä antaa tekeytyä kylmässä muutaman tunnin ajan. Halutessaan kastikkeeseen voi laittaa ripauksen sokeria pyöristämään makua. Öljyn määrällä voi säädellä adjikan koostumusta haluttuun suuntaan sakeammasta juoksevampaan. Poistamalla chilistä siemenet, saat kastikkeesta vähemmän tulisen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"