Herkullisin tapa käyttää ylikypsät banaanit? Näin hyödynnät leivonnassa!
Ylikypsät banaanit voi hyötykäyttää herkulliseen banaanileipään eli banaanikakkuun.
Huolimatta nimestään banana bread eli banaanileipä on enemmänkin herkullinen ja mehukas banaanikakku. Banaanikakkuun saat hyödynnettyä ylikypsät banaanit – mitä ruskeampia, sen parempia! Näin vältät myös turhan ruokahävikin.
Ylikypsät banaanit voit heittää myös smoothien joukkoon tai valmistaa niistä herkullista "jäätelöä": sekoita tehosekoittimessa pari banaania ja ruokalusikallinen maapähkinävoita ja laita seos pakastimeen jähmettymään.
Netti on pullollaan banaanikakkureseptejä, joita voi helposti muokkailla oman maun mukaan. Joukkoon voit lisätä vaikkapa saksanpähkinöitä tai kanelia.
Yksi maukas banaanikakkuresepti löytyy suositun leivontabloggarin sivustolta Julie Marie Eats. Bloggarilla on Instagramissa yli 600 000 seuraajaa.
Videolla Julie Marie näyttää, kuinka banaanikakku kuorrutteineen valmistuu. Kakku on niin maukas ja mehevä, että se maistuu ilmankin kuorrutetta. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Katso resepti alta!
Mehevä banaanileipä eli banaanikakku
- 1–2 hyvin kypsää, isoa banaania (n. 180 g)
- 175 g eli noin 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl leivinjauhetta
- 1/2 tl ruokasoodaa
- 1/2 tl suolaa
- 0,75 dl täysmaitoa
- 1/2 tl vaniljauutetta (maku ei kärsi, vaikka vaniljauutteen jättää pois tai laittaa tilalle vaikkapa vaniljasokeria)
- 60 g huoneenämpöistä voita
- 125 g eli n. 1,5 dl sokeria
- 2 kananmunaa
Ohjeet:
- Esilämmitä uuni 170 asteeseen ja laita leivinpaperia 20 cm x 20 cm -kokoiseen vuokaan.
- Sekoita keskenään vehnäjauho, ruokasooda, leivinjauhe ja suola.
- Muussaa banaanit ja pistä sivuun. Sekoita myös maito ja vaniljauute keskenään ja pistä hetkeksi odottamaan.
- Laita kulhoon voi ja sokeri ja sekoita käsivatkaimella muutama minuutti, jotta seoksesta tulee kevyttä ja ilmavaa.
- Sekoita edelleen hiljalleen ja lisää kananmunat yksi kerrallaan joukkoon.
- Edelleen hiljaa sekoittaen lisää 1/3 jauhoseoksesta joukkoon. Lisää sitten muussattu banaani ja sekoita. Lisää vielä kolmasosa jauhoseoksesta ja sekoita. Lisää maito/vanilja ja sekoita. Lisää loput jauhoseoksesta ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Älä kuitenkaan ylisekoita.
- Voit käännellä taikinaa lastan avulla varmistaaksesi, että taikina on tasaista.
- Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa 28–30 minuuttia tai kunnes saat vedettyä kakkuun pistämäsi tikun pois puhtaana.
- Anna kakun jäähtyä. 5–10 minuutin kuluttua voit ottaa kakun pois vuoasta ja antaa sen jäähtyä kokonaan.
Suklaakuorrute
Mehevä banaanikakku maistuu mainiosti sellaisenaan, mutta juhlavamman herkun saat, jos valmistat banaanikakun päälle suklaisen kuorrutteen.
- 50 g makeahkoa tummaa suklaata
- 0,4 dl kuohukermaa
- 50 g voita huoneenlämpöisenä
- 1,5 dl tomusokeria
- 1/2 tl vaniljauutetta
Ohjeet:
- Sulata tummasuklaa kerman kanssa vesihauteessa tai mikrossa. Anna jäähtyä huoneenlämpöön.
- Siivilöi tomusokeri kulhoon.
- Laita voi kulhoon ja ala pehmittämään sitä käsivatkaimella noin neljän minuutin ajan.
- Kaavi voi kulhon reunoilta keskemmälle ja lisää joukkoon vaniljauute sekä tomusokeri. Sekoita hiljalleen. Kaavi taas kulhon reunat ja sekoita vielä pari minuuttia.
- Lisää joukkoon sula suklaa ja sekoita, kunnes seos on tasaista. Kaavi reunat ja sekoita vielä varmistaaksesi tasaisuuden.
- Lisää suklaakuorrute jäähtyneen kakun päälle ja levitä tasaisesti lastan tai nuolijan avulla.
Resepti: Julie Marie Eats
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran heinäkuussa 2023.
Katso myös: Mikä näistä banaaneista on oikeasti kakku?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka