Vaikka makuasioista ei voi kiistellä, tieteellä on olemassa näkökulma ainakin yhteen ristiriitaa aiheuttavaan asiaan – viskin juomiseen.
Video: Asiantuntija näyttää, kuinka samppanjaa maistellaan oikein.
Osa ihmisistä juo viskin huoneenlämpöisenä, osa taas jäiden kera. Mutta mikä oikein on oikea tapa?
Tiede on nyt löytänyt tähän kiisteltyyn asiaan ratkaisun. Tutkimustulokset nimittäin osoittavat, että viskin laimentaminen vedellä antaa juojalle optimaalisen juomakokemuksen.
Kikan salaisuus piilee aromimolekyyleissä
Tämä johtuu viskille ominaisen maun antamista guajakoli-molekyyleistä, jotka eivät yli 40-prosenttisissa juomissa pääse juoman pinnalle. Kun viskiin lisätään tilkka vettä, aromimolekyylit pääsevät pintaan. Juoma siis yksinkertaisesti maistuu aromikkaammalta pienen vesitilkan kera.
Mutta se, kuinka paljon vettä juomaan tulisi oikein lisätä, on ratkaiseva tekijä. Tutkimuksen mukaan muutama tippa vettä riittää, sillä veden kanssa liioittelu voi kostautua maun laimentumisena.
LUE MYÖS: Tämä klassikkojuoma nostaa suosiotaan maailmalla –"todella helppo valmistaa myös kotona"
Seuraavan kerran kun mielesi tekee viskiä, kokeile, miten pieni vesitilkka muuttaa juoman makua. Saatat yllättyä positiivisesti!
Lähde: Food52