Oletko koskaan miettinyt, miksi keksit maistuvat paremmalta esimerkiksi maitoon tai teehen kastettuna? Nyt sekin on selvitetty.
Tunnettu brittikokki Heston Blumenthal otti huipputeknisen laitteen avulla selville, miksi keksit maistuvat paremmalta esimerkiksi teehen kastettuna. Blumenthalin tutkimuksista selvisi, että kuumaan mustaan teehen kastetussa suklaapäällysteisessä keksissä todella on enemmän makua kuin kuivassa keksissä.
Avuksi kokeiluun Blumenthal värväsi ruokatutkijoita Nottinghamin yliopistosta. He kehittelivät MS-Nose-nimisen laitteen, joka mittaa suuhun vapautuvien aromien määrää, kun otat esimerkiksi huikan viiniä, annat suklaapatukan sulaa kielelläsi tai pureskelet keksiä.
Kun Blumenthal pureskeli kuivaa keksiä, laite rekisteröi tasaisena viivana kekseille maltaisen maun antavan yhdisteen. Kun kokki kastoi keksin teehen ja otti uuden haukun, aromia mittaava viiva kohosi jyrkästi.
Sen lisäksi, että kastettu keksi vapautti enemmän aromeja suuhun, ne myös levisivät paljon nopeammin.
– Kastaminen tekee keksistä enemmän keksin makuisen, Blumenthal kehuu.
Lähde: Npr