Juotko paljon kahvia? Ota huomioon, että kahvin valmistustapa voi vaikuttaa negatiivisesti terveyteesi.
Pannu- vai suodatinkahvia? Vai kenties sittenkin espressoa? Kahvin valmistusmenetelmällä on luultua suurempi vaikutus kehon hyvinvoinnille.
Kahvi sisältää kolesteroliin negatiivisesti vaikuttavaa kafestolia, jonka määrä valmiissa juomassa riippuu paljon valmistusmenetelmästä. Vaihtamalla valmistusmenetelmän toiseen, voit vaikutta kolesterolitasoosi huomattavasti.
Pannukahvi haitallisinta
Tutkimusten mukaan pannukahvilla voi olla huomattava vaikutus veren kolesterolipitoisuuteen.
Perinteinen pannukahvi valmistetaan kaatamalla kuuma vesi kahvinpurujen päälle ilman suodatinta. Tämän menetelmän vuoksi papujen rasva-aine, haitallinen kafestoli pääsee kulkeutumaan juoman joukkoon.
Pannukahvin juominen nostaa veren huonon LDL-kolesterolin määrää veressä muita kahvinvalmistusmenetelmiä enemmän. Tämä voi johtaa muun muassa veritulppien riskin kasvuun.
Espresso suodatinkahvia haitallisempaa
Suodatinkahvi ei nosta lainkaan kolesteroliarvoja. Kolesteroliarvoihin negatiivisesti vaikuttavat aineet jäävät suodatinpaperiin, eivätkä näin ollen kulkeudu kahvin joukkoon. Myöskään pikakahvit eivät nosta kolesterolitasoa.
Espresso ja espressopohjaiset juomat on valmistettu ilman suodatinta, joten ne sisältävät kolesterolin kannalta haitallista kafestolia. Määrät ovat kuitenkin pannukahvia vähäisemmät. Toisaalta myös espressokahvia nautitaan tyypillisesti hyvin pieninä annoksina, jonka vuoksi vaikutus on myös vähäisempää.
Määrä ratkaisee
Vaihtamalla pannukahvin tai espresson suodatinkahviin teet palveluksen sydämellesi. Jos olet kuitenkin vannoutunut suodattamattomien kahvien kuluttaja, kannattaa määriin kiinnittää entistä enemmän huomiota.
Päivässä 5–6 kupillista suodattamatonta kahvia juovan veren kolesterolipitoisuus nousee noin 0,3–0,4 millimoolia, yli 10 kuppia juovilla jopa yhden millimoolin.
Henkilöillä joilla on todettu korkea kolesterolipitoisuus, voi vaikutus olla tätäkin suurempi.
Lähteet: sydan.fi, kahvijaterveys.fi
22.10.2015 Korjattu LDL-kolesterolin nimi