Sotkeeko kahvinjuonti yöunesi tai aiheuttaa ylimääräistä tärinää? Tuntuuko, että kahvia kuluu päivän mittaan jo hieman turhan paljon? Ratkaisuksi kannattaa kokeilla kofeiinitonta kahvia.
MTV kertoi aikaisemmin, miten jo yksi kupillinen kahvia aamulla saattaa sotkea yöunet. Jos olet erittäin herkkä kofeiinin vaikutuksella, mutta kahvihammasta silti kolottaisi, kannattaa harkita vaihtamista kofeiinittomaan kahviin.
Mitä kofeiiniton kahvi oikeastaan on?
Luulisi, että kofeiiniton viittaisi yksiselitteisesti siihen, että kupillinen kahvia ei sisältäisi lainkaan piristävää kofeiinia, mutta näin ei välttämättä aina ole, kertoo Greatist.
Kofeiini on täysin luonnollinen ainesosa, jota löytyy muun muassa kahvipavuista ja teenlehdistä. Prosessi, jossa pavuista poistetaan kofeiini, poistaa noin 97 prosenttia, eli lähes kaiken kofeiinin – muttei kaikkea. Perinteinen kupillinen suodatinkahvia sisältää kuitenkin noin 85 milligrammaa kofeiinia, joten ero kofeiinittomaan on merkittävä.
Miten kofeiiniton kahvi syntyy?
Kofeiiniton kahvi keksittiin ilmeisesti 1900-luvulla, kun rahtina olleet kahvipavut kastuivat matkalla tyrskyävästä merivedestä, joka uutti luonnollisesti osan kofeiinista pois. Pavut omistanut kauppias yritti luoda myöhemmin saman lopputuloksen käyttämällä kemiallista yhdistettä bentseeniä, jonka nykyisin tiedetään olevan karsinogeeni ja aiheuttavan syöpää.
Bentseenin käytöstä on onneksi kofeiinittoman kahvin valmistuksessa nykyisin luovuttu, eli sitä hörppiessä ei tarvitse enää pelätä karsinogeeneja. Prosessissa saatetaan silti tänäkin päivänä käyttää kemikaaleja, joten jos ne arveluttavat, kannattaa valita luomukahvia.
Lue myös: Yleinen moka suodatinpaperin käytössä voi pilata kahvin maun – ethän vain tee tätä virhettä?
Kemikaalien lisäksi kofeiinia saatetaan poistaa myös aktiivihiilisuodattimilla tai nestemäisen hiilidioksidin avulla. Loppupeleissä saattaa olla hankala varmistaa, millä menetelmällä kaupan hyllystä valittu kahvi on tehty kofeiinittomaksi.
Onko kofeiiniton terveellisempää?
Tavallisessa kahvissa saattaa olla pidempi lista erilaisia terveysvaikutuksia, mutta se ei silti tarkoita, että se olisi kaikille terveellistä.
Monet kahvinjuojat kärsivät refluksista, närästyksestä ja yleisesti ottaen epämukavasta tunteesta vatsassa – mikä ei tietenkään ole kovin mukava tapa aloittaa aamua. Kofeiiniton kahvi on miedompaa, minkä vuoksi se olisi monelle se fiksumpi vaihtoehto.
Terveysvaikutustensa lisäksi kofeiini saattaa aiheuttaa myös negatiivisia oireita, kuten ahdistuneisuutta, unettomuutta, korkeaa verenpainetta ja toisaalta myös uupumusta. Kofeiini saattaa vaikuttaa negatiivisesti myös joihinkin lääkityksiin.
Kahvinjuonnissa avainasemassa on se, miten oma kehosi reagoi kofeiiniin. Jos et kärsi sen aiheuttamista ikävistä oireita, voit ryystää rauhassa tavallista kahvia. Suositusten mukaan kofeiinia ei kuitenkaan kannattaisi nauttia enempää kuin 400 mg päivässä, mikä kahvin vahvuudesta riippuen on noin 3–4 kupillista.
Hyvä uutinen kahvin ystäville on kuitenkin se, että vaihtoehtoja herkullisiin kahvinautintoihin löytyy!
Lähde: Greatist