Haluatko todella hurmata vieraasi hienolla illallisella? On olemassa muutamia ehdottomia klassikkoruokareseptejä, joiden toteuttaminen on suunnattoman helppoa.
Moni erehtyy kuvittelemaan, että esimerkiksi hyvän pihvin tekeminen olisi vaivatonta. Pihvi voi kuitenkin mennä mönkään monella tavalla. Luota ennemmin näihin listaamiimme supertyylikkäisiin klassikkoherkkuihin! Ne vievät kielen mennessään, mutta eivät polta kotikokin hermoja. Ja mikä parasta, ne harhauttavat vieraasi kuvittelemaan, että olet todellinen gourmet-kokki.
Bouillabaisse
Bouillabaisse on Etelä-Ranskasta kotoisin oleva ihana äyriäisherkku, jossa on valkoviinipohjainen kalaliemi. Bouillabaissea saa usein hienoista fine dining -ravintoloista, joten moni voi kuvitella, että annos olisi todella vaikeaa valmistaa. Bouillabaisse on kuitenkin äärimmäisen yksinkertainen ruokalaji kokata.
Resepti täältä: Bouillabaisse
Hiillostettu lohi vihanneksilla
Lohi on skandinaavisessa ruokapöydässä klassinen ruokalaji. Jos et halua sen enempää kikkailla illallismenun kanssa, niin valmista yksinkertaisesti kuumalla pannulla hiillostettua lohta ja tarjoile sen kanssa raikkaita vihanneksia. Hiillostettu lohi on yksinkertaisuudessaan hyvin tyylikäs pääruoka.
Lohen paistamisessa on vain muutama pientä muistisääntöä, jotka ratkaisevat ruoan maun. Ensinnäkin lohi täytyy pintasuolata ja pippuroida hyvin, jotta siitä irtoaa riittävästi makua. Toinen tärkeä asia on lohen kypsyysaste. Oikeaoppinen paistettu lohi on kypsyysasteeltaan mediumtasoa. Lohen keskelle kuuluu siis jäädä noin puolen sentin levyinen, pinkki raita. Läpiasti kypsä lohi on jo ylikypsä. Älä siis arkaile lohen paistossa: jätä rohkeasti lohi hieman ”raa’aksi”, ja huomaat, että maku on paljon mehukkaampi.
Katso maukkaat lohireseptit:
Hiillostettua lohta ja vihannessalaattia
Henri Alenin hiillostettua lohta ja palsternakkaa
Merquez-makkaraa coleslaw-salaatilla
Merquez-makkara on mausteinen, alun perin Algeriasta ja Tunisiasta kotoisin oleva herkku. Merquez on siitä hyvä tarjoiltava, että se ei vaadi juuri lainkaan kokkausaikaa. Tarjoile Merquez-makkaroiden kanssa yksinkertaista coleslaw-salaattia. Tämä ruokalaji sopii hyvin esimerkiksi cocktail-henkisiin juhliin.
Merquez-makkaroita voi ostaa valmiina kaupasta, mutta jos haluat tehdä todellisen vaikutuksen vieraisiisi, niin tee makkara alusta asti itse. Katso ohje alta!
Merquezmakkaraa ja coleslaw-salaattia
Kevätkananpoika
Kevätkananpoika on ihanan kesäinen valinta illalliskutsuille. Se on myös huomattavasti tyylikkäämpi ruokalaji kuin tavallinen kananrinta.
Kokeile näitä kevätkananpoika-reseptejä:
Kevätkananpoikaa ja varhaiskaalia
Kevätkananpoikaa ja parmesanpolenta
Karitsan kare perunoiden kera
Karitsa on illallispöydän klassinen herkku. Karitsan kare on helppo valmistaa: Se paahdetaan nopeasti pannulla ja kypsennetään loppuun uunissa tai grillissä. Lisukkeeksi sopivat monenlaiset peruna- ja kasvisruoat.
Karitsan rosvopaistia grillissä
Karitsan karetta ja tomaatti-kasvishöystöä
Paistetut kampasimpukat
Paistetut kampasimpukat ovat tämän hetken muotiherkku hienoissa ravintoloissa. Saatatkin yllättyä, että niiden valmistaminen kotioloissa ei ole ollenkaan vaikeaa. Tärkeintä on, että pannu on riittävän kuuma ja lisukkeet toimivat. Jos haluat oikein hienostella, niin käytä kampasimpukoiden tarjoiluastiana suuria simpukankuoria.
Katso resepti: Kampasimpukat vihannesten ja basilikan kera
Etanat valkosipulivoissa
Etanat ovat todellinen illallispöydän klassikko. Erikoista on, että niiden valmistaminen on aivan superhelppoa. Ainoa, mitä välttämättä tarvitset, on keraaminen etanapannu. Etanapannuja saa melkein kaikista hyvin varustelluista tavarataloista ja keittiötarvikemyymälöistä. Etanoita itseään myydään isoissa ruokakaupoissa säilyketölkeissä suolaliemessä, ilman kuoria.
Katso resepti: Etanat valkosipuli-pastisvoissa