Pakastamalle leivän oikein voi pitää huolen siitä, että isostakin leivästä voi nauttia pitkään.
Pienille kotitalouksille kokonaiset tuoreet leivät ovat usein turhan suuria ja leipä ehtii kovettua ennen kuin sen ehtii syömään kokonaan. Poimi vinkit siihen, kuinka leipä kannattaa pakastaa, jotta se pysyy mahdollisimman tuoreena – pala palalta.
Pakasta nopeasti
Leikkaa leipä siivuiksi vuorokauden sisällä siitä, kun leipää on ensimmäistä kertaa leikattu. Jos leivän antaa odottaa pakastamista huoneenlämmössä tätä kauemmin, sopii se parhaiten käytettäväksi krutonkien tai korppujen muodossa, sillä kovettuneesta leivästä on vaikea taikoa tuoretta pakastamalla.
Viipaloi valmiiksi
Moni pakastaa leivän sellaisenaan kokonaisena, mutta jäätyneen leivän leikkaaminen voi aiheuttaa ennen sulattamista päänvaivaa ja tästä syystä leipä kannattaa siivuttaa valmiiksi jo ennen sen säilömistä pakkaseen. Ennen pakastamista leikattuja leipäsiivuja on usein helpompi käyttää jatkossa, sillä niitä voi ottaa pakkasesta juurikin tarvitun määrän kerrallaan – eikä leivän loppu jää siten huoneenlämpöön kovettumaan.
Levitä yhteen kerrokseen
Leikatut leipäsiivut on hyvä asetella ensin leivin- tai voipaperille sopivaan astiaan, yhteen kerrokseen. Leipäpalojen jäädyttäminen irrallaan takaa sen, että palaset eivät takerru toisiinsa ja niitä on siten helppo sulattaa syötäväksi vaikkapa vain yksi kerrallaan.
Pakkaa ilmatiiviisti
Heti kun palat ovat jäätyneet irrallaan, voi ne siirtää pakastimessa yhteen astiaan tai pussiin myös päällekkäin. Tällöin erilleen jäätyneet leipäpalat vievät entistä vähemmän tilaa. Kannattaa olla tarkkana sen kanssa, että leipien säilytysastiassa tai -pussissa on mahdollisimman vähän ilmaa, sillä sen määrä vaikuttaa leivän säilyvyyteen.
Sulata tehokkaasti
Pakastetut leipäsiivut voi sulattaa huoneenlämmössä – tai lämmittää nopeammin suoraan leivänpaahtimessa. Jäätyneen leivän paahtaminen vie noin minuutin kauemmin kuin sulaneen leivän.
LUE MYÖS:
Tiesitkö? Tästä syystä on vaikea valmistaa täysin suolatonta leipää
Varo piilosuolaa – yllättävissä ruoissa piilee riski
Lähde: Popsugar
Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa!
Heli Mettänen, heli.mettanen(at)mtv.fi