Asiantuntija antaa vinkkejään leivän säilytykseen liittyen.
Suomalaiset rakastavat leipää ja popsivat sitä vuositasolla jopa 40 kiloa henkeä kohden. Ruisleipä on monen ehdoton suosikki, mutta viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet myös muun muassa erilaiset kauraleivät.
Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen vinkkaa nyt tiedotteessa, miten leipää kannattaa kotona säilyttää, jotta se pysyisi hyvänä mahdollisimman pitkään.
Lue myös: Onko patonki tai ranskanleipä terveellistä? Katso nämä tiedot leipäpussista
Ei leipää jääkaappiin
Paras säilytyslämpötila leivälle on Mensosen mukaan huoneenlämpö.
– Jääkaapissa leipää ei pidä säilyttää lainkaan. Jääkaappilämpötilassa leivän vanhenemiseen liittyvät tärkkelyksen rakenteen muutokset nopeutuvat, mikä saa leivän vaikuttamaan vanhentuneelta
Leipä kannattaa säilyttää sen omassa pakkauksessaan. Esimerkiksi paperisessa pussissa leipä kuivuu yleensä tasaisesti ja kuori pysyy rapeana.
– Muovipussi estää kosteuden haihtumisen, mutta kuori menettää rapeutensa. Siinä leipä ei kuitenkaan kovetu tai kuivu ennen aikojaan. Rei'itetty pussi pitää kuoren rapeana ja säilyttää leivän paperia paremmin, Leipätiedotuksesta muistutetaan.
Jos leipäpussissa on kosteutta, pussin sisäpinta pitää kuivata, muistuttaa Mensonen. Leipälaatikkoa voi käyttää, jos sellainen kotoa löytyy, sillä siinä ilmankierto on ihanteellista: leipä pysyy kosteana eikä kuivahda.
Yhdessä tapauksessa leivän syöminen kannatta kuitenkin kokonaan unohtaa:
– Jos leivästä löytyy homepilkku tai -pilkkuja, koko leipä on heitettävä pois. Homerihmastot ovat näkymättömiä ja ovat saattaneet levitä koko leipään.
Lue myös: Jos yksi leipä on homeessa, voiko pussin muita leipiä vielä syödä?
Muista tämä, jos pakastat leipää
Vaikka ei pidäkään jääkaappilämpötilasta, ei se tarkoita sitä, etteikö leipää voisi pakastaa. Leipätiedotuksen mukaan Jäädyttäminen pysäyttää lähes täysin leivän vanhenemisen ja sen ravintoarvo, rakenne ja ulkonäkö pysyvät lähes muuttumattomina.
– Leipä on hyvä pakastaa tuoreena pakastamiseen tarkoitetuissa pusseissa viipaleina tai pienempinä paloina, jotta ne on helpompi sulattaa ja käyttää, vinkkaa Mensonen.
Mikäli kerrallaan pakastaa suuremman leipäerän, kannattaa pakastin säätää pakastusteholle. Muuten leivälle voi käydä köpelösti.
– Liian hitaasti jäätynyt leipä kuivuu ja tulee vanhan makuiseksi. Pakastimessa leipä säilyy 2–3 kuukautta.
Katso myös: Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?
0:33Tämä kikka helpottaa leivän voitelua.