Aamiaisen väliin jättäminen saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan lisätä merkittävästi kuolemaan johtavien sydän- ja verisuonitautien riskiä.
Maanantaina Journal of the American College of Cardiology -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa aamiaisen väliin jättäminen yhdistettiin lisääntyneeseen kuoleman-, etenkin aivohalvauksen riskiin. Aamupalan syömättä jättämisen todettiin lisäävän kuolemanriskiä muista tekijöistä, kuten henkilön elintavoista riippumatta.
Tutkimuksessa seurattiin vuosina 1998–1994 annettujen tietojen pohjalta 6550 yhdysvaltalaisaikuista lähes 19 vuoden ajan. Seurattavat henkilöt olivat iältään 40–75-vuotiaita.
Kuolemanriski lisääntyi merkittävästi
Tutkimuksen mukaan aamiaisen säännöllisen väliin jättävillä henkilöillä oli jopa 87 prosenttia suurempi riski kuolla sydän- ja verisuonitautiin verrattuna niihin ihmisiin, jotka nauttivat aamiaista päivittäin. Henkilön iällä, sukupuolella, sosioekonomisella asemalla, rodulla, elämäntavoilla, kehonkoostumuksella tai sairauksilla ei havaittu olevan vaikutusta riskilukuun.
– Tutkimus on linjassa aiempien tutkimusten kanssa, jotka osoittavat johdonmukaisesti aamiaisen väliin jättämisen liittyvän voimakkaasti kardioviskulaarisen kuoleman riskitekijöihin, Iowan yliopiston apulaisprofessori Wei Bao toteaa.
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan sydän- ja verisuonitaudit ovat maailman yleisin kuolinsyy; vuonna 2016 näihin tauteihin kuoli maailmanlaajuisesti 15,2 miljoonaa ihmistä.
Vaikka yhteys aamupalan väliin jättämisen ja kuolemanriskin välillä todettiin, tutkimuksessa ei kuitenkaan otettu huomioon, millaisia juomia ja ruokia ihmiset aamuisin nauttivat, ja muuttuivatko aamiaistottumukset seurantajakson aikana.
Lisätutkimuksia tarvitaan, jotta voidaan selvittää, voiko ruokalajin puuttuminen todella lyhentää elinajanodotetta ja miksi tällainen yhteys on olemassa.
LUE LISÄÄ AAMUPALASTA: Tähän aamupalaan huippuyliopiston lääkäri luottaa – kuuluuko omiin rutiineihisi?
Lähde: CNN