Päivän tärkein ateria? Aamupalan syömättä jättäminen voi lisätä sydänsairauksien riskiä
Tällä kertaa äitisi ei ole käskemässä syömään aamiaista, vaan nyt sitä suosittelee myös tiede. Päivän tärkein ateria on todella aamiainen, osoittaa uusi tutkimus.
Journal of American College of Cardiology -lehdessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan aamiaisen syömättä jättämisellä voi olla yhteys sydän- ja verisuoniterveyteen. Tulosten mukaan henkilöillä, jotka eivät syöneet aamupalaa, oli kertynyt enemmän ateroskleroosia eli valtimotautia aiheuttavia kovettumia valtimoihin. Vertailuryhmänä olivat energiapitoisen aamiaisen nauttineet.
Tutkijat kuitenkin myöntävät, että yhteys perustuu todennäköisesti epäsuoriin vaikutuksiin.
– Ihmiset, jotka jättävät aamiaisen väliin, syövät yleensä myöhään, mutta heillä on myös oudon toistuvasti huono elämäntyyli, kertoo yksi tutkijoista ja sydän- ja verisuonisairauksia tutkivan instituutin johtaja Valentin Fuster.
Aamupalan syömättä jättäneillä oli tutkimuksen mukaan vertailuryhmää enemmän ylipainoa, korkeampi verenpaine, ja he käyttivät enemmän alkoholia, polttivat enemmän tupakkaa ja söivät useammin punaista lihaa.
LUE MYÖS: "Merkittävä vaikutus kansanterveyteen" – tätä tuttua aamupalaa jokaisen kannattaa syödä päivittäin!
Tutkimuksessa analysoitiin yli 4 000 keski-ikäisen pankeissa työskentelevän miehen ja naisen terveyttä ja ruokavaliota. Osallistujilla ei ollut aiempaa historiaa sydän- ja verisuonisairauksista. Tutkimus on osittain espanjalaisen Santander-pankin rahoittama.
Tutkimuksen alussa osallistujat kertoivat yksityiskohtaisesti, mitä ja milloin he olivat syöneet viimeisen 15 päivän ajan. Ruokiin liittyvän tiedon lisäksi tutkijat keräsivät informaatiota osallistujien painoindeksistä, kolesterolitasoista, tupakan polttamisesta ja fyysisestä aktiivisuudesta.
Niillä, jotka jättivät aamupalan kokonaan syömättä tai söivät vain hiukan jotakin, löytyi enemmän kovettumien kerääntymiä, joka tarkoitti, että henkilöillä oli suurempi riski saada sydänkohtaus tai aivohalvaus, verrattuna henkilöihin, jotka söivät 20 prosenttia päivän kilokaloreista aamupalalla.
75 prosentilla aamupalan väliin jättäneistä löytyi subkliinistä ateroskleroosia, kun paljon energiaa sisältäviä aamupaloja syövillä vastaava luku oli vain 57 prosenttia. Trendi oli selkeä huolimatta iästä, sukupuolesta, tupakoinnista, korkeasta verenpaineesta, diabeteksesta ja vyötärön ympärysmitasta.
Fuster on vakuuttunut, että aamupalan väliin jättäminen vaikuttaa kehon sisäiseen kelloon, jonka takia ihmiset päätyvät syömään enemmän kaloreita epätavallisiin aikoihin.
– Aamupalan väliin jättäminen ei ole sinänsä ongelma: ongelma on se, mitä syöt jälkeenpäin, tutkija kertoo.
Muut alan tutkijat suhtautuvat selitykseen varauksella.
Vastaavia tuloksia aamupalan hyödyistä on kuitenkin saatu myös aiemmissa tutkimuksissa: Columbian yliopiston tutkijoiden mukaan sydänsairauksien, diabeteksen ja ylipainon riski kasvaa, jos et syö aamiaista lainkaan tai syöt myöhään illalla.
Korjattu otsikon sanamuotoa 4.10. klo 15.51.
***
Kokeile aamupalaksi jotain uutta – katso herkullisen japanilaisen munakkaan resepti!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"