Järjettömän herkullista, mutta terveellistä! Kolme uutta tapaa korvata perinteiset tortillalätyt
Neljäs lokakuuta vietetään virallista tacopäivää, joten päivän ruokalistan voi hyvillä mielin suunnitella kunnioittaen perinteisiä meksikolaisia makuja.
Perinteiset tortillalätyt ovat syystäkin klassikko, mutta toisinaan hiilarit voi skipata korvaamalla lätyt esimerkiksi salaatilla, tomaateilla tai avokadolla. Nämä reseptit eivät siis ole pelkästään herkullisia vaan peräti hieman terveellisempiäkin!
Salaattitacot (8 annosta)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl kasvisöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
1 tl chilijauhetta
1 tl kuminaa
400 g jauhelihaa
1,2 dl paseerattua tomaattia
1,2 dl kanalientä
1,2 dl cheddar-raastetta
iso lehtinen lehtisalaatti (korvaa perinteiset tortillalätyt)
1 avokado
Tarjoiluun:
salsa
ranskankerma
Silppua sipuli ja valkosipuli. Kuumenna pannu ja kuullota sipulit öljyssä pehmeiksi. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä hetki. Lisää jauheliha ja paista kunnes liha on kypsää. Lisää mausteet, paseerattu tomaatti ja kanaliemi. Anna poreilla noin 8 minuuttia, kunnes osa nesteestä on haihtunut. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kokoa salaatinlehden päälle jauhelihakastiketta ja ripottele päälle oman maun mukaan cheddar-raastetta, ranskankermaa, avokadoa ja salsaa.
Taco-tomaatit (4 annosta)
1 rkl oliiviöljyä
300 g jauhelihaa
1 sipuli
pussi tacomaustetta
4 isoa pihvitomaattia
1,2 dl juustoraastetta
1,2 dl silputtua jääsalaattia
0,5 dl ranskankermaa
Silppua sipuli ja jääsalaatti. Kuumenna pannu ja kuullota sipulia öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää jauheliha ja tacomauste. Paista kunnes jauheliha on kypsää. Valuta jauhelihasta ylimääräinen rasva pois.
Aseta tomaatti kanta alaspäin leikkuulaudalle ja viillä tomaattiin kuusi samankokoista lohkoa (varo leikkaamasta läpi asti). Levitä lohkoja varovasti hieman erilleen.
Tasaa jauheliha tomaattien päälle ja lisää sitten juusto, salaatti ja ruokakerma. Tarjoa heti.
Avokado-kanatacot (6 annosta)
2 dl kypsennettyjä mustia papuja
2 dl purkkimaissia
viipaloituja jalopenoja oman maun mukaan
2 dl valmista revittyä kanaa (ohje revittyyn kanaan esim. täältä)
2 dl cheddar raastetta + hieman lisää koristeluun
pussi tacomaustetta
2 rkl tuoretta korianteria + hieman lisää koristeluun
3 kypsää avokadoa
Kastike:
2 dl ranch-kastiketta
0,5 dl limemehua
1 rkl tuoretta korianteria
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria myllystä
Lämmitä uuni 250 asteeseen.
Yhdistä kulhossa pavut, maissi, jalopenot, kana, cheddar, tacomauste ja tuore korianteri.
Puolita avokadot, poista niistä kivet ja koverra suurin osa hedelmälihasta pois (jätä noi puoli senttiä hedelmää reunoille). Muussaa kaiverrettu avokado pienessä kulhossa ja aseta syrjään.
Aseta avokadon puolikkaat kuori alaspäin pöydälle ja jaa ensimmäisessä vaiheessa tehty täyte niiden kesken. Ripottele päälle cheddarjuustoa. Paista uunin alatasolla noin 5 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut.
Valmista kastike sekoittamalla kulhossa ranch-kastike, limemehu, hieman jalopenoa, korianteri, suola ja pippuri. Lisää sekaan aiemmin muussattu avokado ja sekoita kunnes kastike on sileää.
Ripottele uunista tulleiden avokadojen päälle kastiketta ja hieman tuoretta korianteria. Tarjoa heti.
Lähde: Delish
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"