Kari Aihinen kertoo ykkösvinkkinsä ruuanlaittoon – nappaa Kaappaus keittiössä -jakson reseptit talteen

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS6_Kittila_Kana-halloumisalaatti
MTV Oy / Ida Kentala
Julkaistu 07.10.2021 19:55
Toimittajan kuva
Silja Välske

silja.valske@mtv.fi

Nappaa kuudennen Kaappaus keittiössä -jakson reseptit talteen.

Kauden kuudennessa Kaappaus keittiössä -sarjan jaksossa kohdattiin nuoret kaukana kotoa. Jussi ja Joona, asuivat Levillä opiskelija-asunnossa. Ravitsemuksesta oli tullut liian yksipuolista.

Näillä resepteillä Kape yritti saada nuorukaiset innostumaan kokkaamisesta sekä ruoan terveellisyydestä.

Katso resepti:

Marjainen tuorepuuro

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS6_Kittila_Marjainen_tuorepuuro

2 annosta 

  • 2 dl maustamatonta jugurttia
  • 2 dl kaurahiutaleita
  • ½ dl leseitä
  • 2 dl marjoja
  • ½ banaani
  • hunajaa
  • kourallinen pähkinöitä
  • tuoretta minttua

Ota sopivan kokoinen kulho tai purkki ja laita pohjalle osa jugurtista. Lisää tämän jälkeen vuorotellen päällekkäin kaurahiutaleita, leseitä, jugurttia sekä marjoja ja banaaniviipaleita. Laita väleihin myös hieman pähkinää, hunajaa ja mintunlehtiä oman maun mukaan.

Nosta valmis puuro tekeytymään jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi tai nauti puuro seuraavana aamuna.

Munakas

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS6_Kittila_Munakas

1-2 annosta

  • 1 dl kermaa
  • 3 kananmunaa
  • pieni kourallinen kirsikkatomaatteja
  • pari vartta parsakaalia
  • 2 siivua parmankinkkua
  • 1 valkosipulinkynsi
  • parmesan-juustoa
  • rypsiöljyä paistamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kourallinen tuoretta lehtipersiljaa

Pilko kinkku, parsakaali ja tomaatit. Hienonna valkosipuli.

Sekoita kananmunat ja kerma munakasmassaksi erillisessä kulhossa ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kuullota kinkku, parsakaali ja valkosipuli pannulla. Lisää pian tomaatit.

Kaada juuri vatkattu munakasmassa pannulle ja anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä, kunnes massa on hyytynyt.

Raasta valmiin munakkaan päälle parmesan-juustoa ja koristele silputulla lehtipersiljalla.

Kermainen lohi-perunalaatikko

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS6_Kittila_Lohi-perunalaatikko

6 annosta 

  • 10 jauhoista perunaa
  • 500 g ruodotonta lohta  
  • 2 sipulia
  • noin. 6 dl kermaa
  • voita
  • suolaa
  • mustapippuria
  • ruukku tuoretta tilliä

Kuori ja viipaloi perunat sekä sipulit.

Poista nahka lohifileestä ja kuutioi.

Voitele uunivuoka ja lado perunat, sipulit ja lohet kerroksittain vuokaan. Päällimmäiseksi perunaa.

Kaada kermat erilliseen kulhoon ja mausta silputulla tillillä, suolalla ja pippurilla. Kaada kerma tasaisesti vuokaan, niin että perunat peittyvät.

Nosta uuniin 200 asteeseen, ja kun pinta on saanut hieman väriä, laske lämpötila 150 asteeseen noin puoleksi tunniksi, tai kunnes perunat ovat kypsiä.

Sieni-lehtikaalirisotto savujuustolla

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS6_Kittila_Sieni-lehtikaalirisotto

2 annosta

  • 2 dl risottoriisiä
  • 1 sipuli
  • 100 g herkkusieniä
  • 4 siivua pekonia
  • 100 g lehtikaalia
  • 8 dl kanalientä
  • 50 g savujuustoa
  • 50 g parmesan-juustoa
  • voita
  • suolaa
  • mustapippuria
  • Paloittele pekonit, lehtikaali ja sienet, sekä hienona sipuli. Paista kattilassa.  

Lisää joukkoon risottoriisi ja kuullota hetki.

Lisää kanalientä vähän kerrallaan ja sekoita välillä, kunnes riisi on kypsää ja rakenne risottomainen. Risotto saa olla kosteaa  

Yhdistä savujuusto ja parmesan-juusto risottoon ja viimeistele vielä voinokareella sekä mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. 

Kokkailua luonnon keskellä

Helpot ja maittavat annokset syntyvät myös nopeasti retkikeittimellä, trangialla luonnon keskellä. Tärkeintä on suunnittelu ja valmistelu ennen retkelle lähtöä. Jos haluat nopeuttaa ruuanlaittoa ja pakata mahdollisimman vähän ruuanlaittovälineitä reppuusi, sinun kannattaa esivalmistella raaka-aineet kotona. Kaappaus keittiössä ohjelmassa pasta oli esimerkiksi keitetty valmiiksi ja lämmitetty kanaliemi oli mukana termarissa. Myös kasvikset voi pilkkoa valmiiksi rasioihin tai riisin voi keittää kotona. Näin helpotat kokkailua luonnossa!

Ohjelmassa tehtiin tomaattinen pasta sekä ”sushi-box” tyyppinen riisiannos soijamarinoidulla lohella. Näihin annoksiin käytettiin seuraavia raaka-aineita:

Tomaattinen pasta

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS6_Kittila_Tomaattinen_pasta_trangialla

  • kirsikkatomaatteja
  • valkosipulia
  • chiliä
  • oliiviöljyä
  • kanalientä
  • valmiiksi keitettyä pastaa
  • parmesan-juustoa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • tuoretta basilikaa

”Sushi-box” 

  • paprikaa
  • parsakaalia
  • risottoriisiä
  • kanalientä
  • soijaa
  • teriyaki kastiketta
  • lohta
  • suolaa
  • mustapippuria

Siskonmakkarakeitto

6 annosta

  • 8 kiinteää perunaa
  • 1 palsternakka
  • 4 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 600 g siskonmakkaraa
  • 1 litra lihalientä
  • 1 litra vettä
  • 3 laakerinlehteä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • ruukku tuoretta persiljaa

Kuori ja paloittele perunat, palsternakka, porkkanat ja sipuli.

Ruskista juureksia ja sipuli isossa kattilassa ja lisää sitten lihaliemi sekä vesi.

Mausta laakerinlehdillä ja anna kiehua noin 10 min.

Purista siskonmakkaramassa kuorestaan pieniksi palloiksi keittoon.

Anna kiehua ja tarkista perunoiden kypsyys. Mausta tarpeen mukaan.

Silppua valmiin keiton pinnalle runsaasti persiljaa.

Klassinen bolognesekastike

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS6_Kittila_Klassinen_bolognesekastike

6 annosta

  • 2 varsisellerin vartta
  • 2 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 600 g naudan paistijauhelihaa
  • 2 tölkkiä kokonaisia säilyketomaatteja
  • suolaa
  • mustapippuria
  • pastaa
  • parmesan-juustoa

Kuori ja pilko porkkanat ja selleri. Hienonna sipuli ja valkosipulit.

Kuullota juurekset ja sipulit kattilassa ja mausta suolalla ja mustapippurilla. 

Lisää jauheliha kattilaan ja anna paista kypsäksi.

Kaada viimeiseksi kattilaan tomaatit ja sekoita, jotta tomaatit rikkoontuvat.

Anna hautua kannen alla vähintään tunti, tai mielellään useampi tunti, sillä kastikkeen maku paranee pitkään haudutettaessa.

Tarjoa spagetin kanssa ja viimeistele annos parmesaaniraasteella.

Kana-halloumisalaatti + sitruunainen vinegretti

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS6_Kittila_Kana-halloumisalaatti

6 annosta

  • 200 g tuoreita vihreitä papuja
  • 200 g kirsikkatomaatteja
  • 400 g kanan rintafilettä
  • 2 pakettia halloumi-juustoa
  • ruukku romaine salaattia
  • 6 kananmunaa
  • voita paistamiseen
  • suolaa
  • mustapippuria

Leikkaa tomaatit puoliksi.

Viipaloi ja paista halloumi- juusto öljyssä kauniin ruskeaksi.

Leikkaa pavuista kanta pois ja keitä papuja 2-3 minuuttia hyvin suolatussa vedessä.

Valmista sitruunainen vinegretti. Ohje löytyy alta.

Asettele tomaatinpuoliskot, keitetyt pavut ja paistetut halloumit astiaan ja kaada päälle vinegretti marinadiksi. Pyörittele marinadissa ja anna maustua.

Mausta kanan rintafileet molemmin puolin suolalla ja pippurilla. Sulata pannulla reilu nokare voita. Kun voi lakkaa vaahtoamasta, paista kanat molemmin puolin kullanruskeaksi. Kypsennä kanat valmiiksi 200 asteisessa uunissa 12-14 minuuttia.

Keitä kananmunat kypsiksi. Kuori ja halkaise munat.

Irrottele romaine salaatista lehdet ja lisää ne hetkeksi jääveteen, jotta salaatinlehdet saavat rapeamman koostumuksen. Kuivaa salaatista enin vesi pois ennen käyttöä.

Yhdistä lopuksi marinadissa olevat kasvikset ja halloumi salaatinlehtien kanssa tarjoiluastiassa ja nostele päälle viipaloidut kananfileet sekä kananmunanpuoliskot.

Sitruunainen vinegretti salaatille

  • 1,5 dl rypsiöljyä
  • ½ dl valkoviinietikkaa
  • ½ sitruunan mehu
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 tl sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kourallinen tuoretta sitruunamelissaa

 Hienonna valkosipuli ja sitruunamelissa. Sekoita kaikki vinegretin ainekset keskenään ja maista sekä mausta tarpeen mukaan.    

Tostadas

Kaappaus_keittiossa_S7_EPS6_Kittila_Tostadas

4 annosta

  • 1 paketti pehmeitä vehnätortilloja
  • 200 g fetajuustoa

Guacamole eli avokadotahna

  • 2 avokadoa
  • 150 g ranskankermaa
  • 1 lime
  • ¼ chili
  • suolaa
  • mustapippuria

Soseuta avokado kulhoon ja purista mukaan yhden limen mehu. Limen mehu kannattaa lisätä heti, sillä sitrushedelmän mehu estää avokadon tummumisen. Lisää purkki creme fraichea eli ranskankermaa ja hienonna mukaan ¼ chiliä. Mausta suolalla ja pippurilla. Maista!

Marinoitu kaali

  • ½ kaali
  • 1 dl rypsiöljyä
  • ½ valkoviinietikkaa
  • 2 tl sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kourallinen tuoretta lehtipersiljaa

Pilko kaali ohuiksi siivuksi ja halutessasi voit pehmentää kaalin rakennetta kaulimalla sitä kaulimella. Valmista kaalille marinadi, pyörittele marinadissa, ja anna maustua.

Marinoidut kurkut

  • 1 kurkku
  • 1 lime
  • ¼ chili
  • suolaa
  • mustapippuria
  • kourallinen tuoretta korianteria

Viipaloi kurkku juustohöylällä kulhoon ja hienonna sekaan ¼ chiliä. Silppua mukaan myös kourallinen korianteria ja purista mukaan yhden limen mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.

Paista vehnätortillat pannulla öljyssä, jotta ne saavat hieman väriä.

Kokoa oma annos niin että lisäät tostadan päälle guacamolea, rapeaa marinoitua kaalia, ja mausteisia kurkkuja. Murenna päälle vielä fetajuustoa ja nauti!

VINKKI: Voit myös lisätä tostadan päälle esim. paistettua kananfilettä. Katso paisto-ohje kana-halloumisalaatin reseptistä!

KAPEN YKKÖSVINKKI RUOANLAITTOON: Muista maistaa jokaista ruokaa ja lisää tarpeen mukaan suolaa, pippuria ja happoa esim. sitruunamehulla! Myös tuoreet yrtit tuovat ruokiin paljon makua.

Kaappaus keittiössä torstaisin mtv-palvelussa ja klo 20 MTV3-kanavalla.

Tuoreimmat aiheesta

Kaappaus keittiössä