Jauhomakkaroista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä lihapitoisuudeltaan alle 63 prosentin makkaroita, jotka vanhassa luokkajaossa kuuluivat B-luokan makkaroihin.
Kutsumanimi jauhomakkara saattaa johtaa harhaan. Vehnäjauhoja kotimaisista grilli- tai lenkkimakkaroista ei nimittäin löydy. Makkaroissa käytettävä jauho on aina ollut ja on edelleen perunatärkkelystä eli perunajauhoa. Siksi myös jauhomakkaroiksi kutsutut tavalliset grillimakkarat ovat yleensä gluteenittomia.
HK:n lihavalmisteiden tuotekehityspäällikkö Mikko Pajarin korvaan jauhomakkara-nimitys särähtää.
– En tiedä Suomessa yhtään valmistajaa, joka laittaisi makkaroihinsa vehnäjauhoja. Ryynimakkarat ovat sitten asia erikseen. Makkaroissa ei käytetä muuta jauhoa kuin perunatärkkelystä.
– Perunajauho on maultaan neutraalia, ja se pitää makkaran rakenteen hyvänä. Sitä on käytetty iät ja ajat makkaranvalmistuksessa, Pajari kertoo.
Perunajauho kiinteyttää makkaran rakennetta ja sitoo vettä.
4:53