Näillä vinkeillä grillaat aina taatusti hyvää makkaraa.
Grilllimakkara kuuluu olennaisena osana suomalaisten kesään – kuten varhaisperunat ja mansikatkin. Kerroimme aiemmin MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla makkaran pitävän yhä pintansa suosituimpana grillattavana, vaikka kananfileet haastavatkin jo kovaa vauhtia suosikkia.
Kesäisin grillimakkaroita myydään noin 40 miljoona euron ja 6,2 miljoonan kilon edestä. Tämä tarkoittaa noin 1,5 kiloa grillimakkaraa aikuista suomalaista kohti.
Makkaran grillaaminen on todella yksinkertaista, eikä siinä voi mennä kovin pahasti metsään. Muutama oleellinen valmistusvinkki kuitenkin kannattaa pitää mielessä.
Lue myös: Grillimakkaran haastaja! Suomalaisilla on uusi grillilihasuosikki
Älä laita makkaraa grilliin suoraan jääkaapista
Grillimakkaroita on tarjolla kaupoissa moneen makuun ja makkaran paras valmistustapa riippuu toki tuotetyypistä. Tietyt perussäännöt pätevät kuitenkin lähes kaikkiin makkaroihin.
Lihatiedotuksesta neuvottiin kesällä 2022, miten makkarat kannattaa grillata:
– Makkaraa ei kannata laittaa grilliin suoraan jääkaapista. Makkaran ja lihan grillaamiseen pätee sama sääntö: grillattavan tuotteen kannattaa olla huoneenlämpöistä, sillä siten makkara paistuu mehukkaaksi tasaisemmin ja halkeilematta.
Viillot vai ei?
HKScanin makkara-asiantuntija, tuotekehityskokki Joni Rouvalin mukaan makkaraan ei ole mikään pakko tehdä viiltoja.
– Makkara "räjähtää" joka tapauksessa siellä grillissä. Ei niillä viilloilla ole mitään väliä, Rouvali kommentoi MTV Uutisille vuonna 2020.
Jotkut tekevät makkaraan pitkittäisviillon, koska haluavat hyödyntää rakosen eräänlaisena "maustetaskuna". Viillon ansiosta esimerkiksi ketsupin ja sinapin saa ujutettua makkaran sisään. Viillot voi tehdä makkaraan myös silloin, jos grilliin laittaa samanaikaisesti esimerkiksi kahta eri makkaralaatua. Tällöin makkarat erottaa toisistaan viiltojen avulla .
Hiillosta kannattaa myös malttaa odottaa, eikä laittaa makkaroita suoraan liekkien päälle grillaantumaan. Kaasugrillissäkään ei kannata vetää tehoja täysille. Lihatiedotuksen mukaan parhaan lopputuloksen saa paistamalla makkaraa keskilämmöllä rauhassa, ettei makkara pala.