Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Saako saunan kiukaalla paistaa makkaraa?

Makkara olut sinappi, saunamakkara, kiuasmakkara
Kiuasmakkaran valmistamiseen liittyy muutamia tärkeitä pelisääntöjä.Shutterstock
Julkaistu 07.03.2025 13:22

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Sauna ja makkara ovat suomalaisille lähes pyhiä asioita – mutta voiko näitä kahta yhdistää?

Yksi, kaksi, kolme, sauna! Suomalaisyhtye KAJ heittää lauantaina löylyä Melodifestivalen 2025 -kilpailun finaalissa ja kisaa paikasta Ruotsin viisuedustajana.

Lavalla nähdään lauteiden ja löylynheiton lisäksi myös makkaran paistoa.

Saunaviikonlopun kunniaksi päätimme selvittää pelisäännöt kiuaskokkaamiseen. 

Lue myös: KAJ-yhtyeen kotikylä elää viisuhuumaa – tältä näyttävät bastu-kisatreenit koululla

Paloturvallisuus ennen kaikkea

Katariina Vuoren, Janne Pekkalan ja Vesa Rannan Saunakeittokirjassa (Tammi 2014) muistutetaan ensinnäkin elintärkeästä seikasta eli paloturvallisuudesta:

– Kiukaalle ei saa valua nesteitä tai rasvaa, raaka-aineita ei tule laittaa suoraan kiville ilman astiaa ja astioiden tulee olla liekinkestäviä, kirjassa muistutetaan.

Kun kokkaat rasvan kanssa, pidä huoli, ettei kuuman rasvan sekaan pääse vettä, jolloin rasva voi räiskähdellä.

Astia kiukaalle tai sen päälle

Kiuaskivet kannattaa järjestellä etukäteen niin, että ruoanvalmistusastia pysyy tukevasti suorassa niiden päällä. Älä koske kiuaskiviin, elleivät ne varmasti ole kylmiä!

Jos et halua järjestellä kiviä ruoanlaittoa varten, niin ruokaa voi myös laittaa kiukaan yläpuolella roikkuvan pienen padan avulla. Kaupoissa myydään erilaisia vaihtoehtoja. Tässä tapauksessa seinässä täytyy olla tukeva koukku pataa varten. 

Lue myös: Vältä yleinen virhe makkaraa grillatessa: "Ei kannata laittaa..."

Saako kiukaalla paistaa makkaraa?

Kiukaalla voi paistaa niin sanottua saunamakkaraa, kunhan tiedostaa tietyt pelisäännöt.

Paloturvallisuutta ajatellen on syytä muistaa, ettei esimerkiksi makkarapakettia laita sellaisenaan kiukaalle. Pakkaus ei kestä kuumuutta ja etenkin sähkökiukaassa vastukset voivat käräyttää paketin pikavauhtia.

Kaupoissa myydään erilaisia kiuaspusseja, joiden sisään makkarat voi laittaa paistumaan. Monissa pusseissa on kuitenkin maininta, ettei pussia saa laittaa suoraan kiuaskiville, koska se ei kestä kivien kuumuutta. 

Myös folion kanssa kannattaa olla tarkkana. Folion täytyy olla tarpeeksi kestävää ja paksua, jotta se ei hajoa kiukaalla. Hajonneesta foliosta kiukaaseen valuva rasva on paloturvallisuusriski.

Katso myös: Näin grillaat makkaran oikein

0:55imgTässä on paras tapa grillimakkaran valmistamiseen.

Lue myös: Huomasitko? Tunnetun meetvurstin nimi vaihtui yli 70 vuoden jälkeen

Tuoreimmat aiheesta

Makkara