Suomi sijoittui kuudenneksi Bocuse d’Orin Euroopan osakilpailuissa ja pääsee näin ollen tuttuun tapaan myös maailman arvostetuimman kokkikilpailun finaaliin.
Suomi on sijoittunut kuudenneksi Bocuse d’Orin Euroopan 2022 osakilpailussa, joka käytiin 23.–24.3. Budapestissa. Osakilpailun voitti Tanska, hopeaa nappasi isäntämaa Unkari ja pronssia Norja. Ruotsi oli neljäs ja Islanti viides.
Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jonka Euroopan osakilpailuun osallistui yhteensä 17 maata. Näistä kymmenen parasta pääsee finaaliin, joka järjestetään perinteiseen tapaan Ranskan Lyonissa tammikuussa 2023.
Suomea kilpailussa edustaa Johan Kurkela ja assistentti Aino Kasanen. Kurkela kertoo tiedotteessa kaksikolla olleen kisapäivänä keittiössä todella hauskaa. Suomen edustajat ovat sijoitusta lukuunottamatta tyytyväisiä suoritukseen.
17 hengen tuomaristo arvioi osakilpailun annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi keittiötyöskentelyä arvioi erillinen tuomaristo.
– Emme saaneet kertaakaan kansainväliseltä kilpailuorganisaatiolta harjoituksiimme oikeanlaista unkarilaista lihaa, ja teimme suorituksen siitä nyt ensimmäistä kertaa, mikä voi kilpailuissa olla pieni riski. Siitä huolimatta ensimmäisten viiden minuutin jälkeen työskentely lähti tulemaan lihasmuistista ja sen jälkeen vain nautimme kisasta, kertaa Kurkela tiedotteessa ja summaa:
– Kohti Lyonin loppukilpailua – treenaamme sinne tämän voimalla yhä kovemmin, Kurkela sanoo.
Euroopan Osakilpailuissa valmistettiin lautasannos unkarilaisesta perunasta. Suomen annoksessa maistui karamellisoitu juusto, paistinperuna, tilli ja savustettu hapankerma.
Kilpailutehtävänä oli myös tarjoiluvadilla esiteltävä ruoka, jonka pakollinen raaka-aine oli unkarilainen metsäkauris, ankanmaksa, unkarilainen raejuusto sekä hapankerma. Kurkela valmisti metsäkauriista riistakäristystä.
Vuonna 2021 Suomi sijoittui Bocuse d'Or -finaalissa kuudenneksi. Suomea edusti tuolloin Mikko Kaukonen ja assistentti Anni Peräkylä.