Maailman arvostetuimpien Bocuse d'Or -kokkikilpailujen finaali on parhaillaan käynnissä Ranskan Lyonissa.
Kokkien maailmanmestaruuskisojen eli Bocuse d'Orin finaali mittelöidään Ranskan Lyonissa 26.–27.1.2025. Mukana on 24 joukketta eri maista. Suomi pääsi mukaan finaaliin sijoituttuaan Euroopan osakilpailussa kymmenenneksi maaliskuussa 2024.
Suomea kisoissa edustaa kokki Ismo Sipeläinen, assistentti Kaisa Laanemäe sekä joukkueen valmentaja Kristian Vuojärvi.
Bocuse d’Or Finals Lyon 2025 -kilpailussa valmistetaan ennalta määrätyistä pääraaka-aineista kaksi kilpailutehtävää. Tänä vuonna yhtenä erikoisuutena oli se, että molemmille tehtäville tuli valmistaa vati annosten esittelyä varten.
Kilpailua voi seurata paikan päällä kisakatsomossa ja Suomessa striimin välityksellä osoitteessa bocusedor.com.
Suomen joukkue aloitti 5,5 tuntia kestävän kilpailusuorituksensa maanantaina kello 9.15 Suomen aikaa. Ensimmäinen tehtävä valmistui 13.55 ja toinen tehtävä 14.45. Palkinnot jaetaan alkaen kello 18.45 Suomen aikaa.
Kilpailun tuomaristo, joka koostuu osallistujamaiden edustajista, arvioi annokset maun, visuaalisen ilmeen, pääraaka-aineiden hyödyntämisen sekä omaperäisyyden perusteella. Lisäksi kilpailussa toimii keittiötyöskentelyä arvioiva tuomaristo, jonka antamat pisteet vaikuttavat lopputulokseen. Suomen makutuomarina toimii Tommi Tuominen.
Tällaiset ruoat Suomi tarjoili
Kilpailutehtävistä ensimmäinen on nimeltään ’Lämmin keväinen tuulahdus’.
Vadilla tarjoiltiin muun muassa kermainen "juurisellerikukka" kotkakalan kanssa. Mukana oli myös hummeria, bergamottia, rapeaa varsiselleria, omenaa ja piparjuurta.
Toinen tehtävä sai nimen ”Pohjoisen arktiset tuulet".
Tehtävänannon mukaiset, ankanmaksalla täytetyt metsäkauriin ulkofileet, pintamaustettiin sienillä ja katajanmarjoilla.
Rapea piiras sai täytteekseen ankanmaksaa, metsäsieniä, karamellisoitua sipulia sekä haudutettua metsäkauriin lapaa.
Mukana oli myös muun muassa talviomenasta tehty hedelmälisäke.
– Molemmat tehtävät ovat kumpikin haastavia, mutta erittäin mielekkäitä. Liha-tehtävässä klassisuus tuo kivan kulman kilpailuun. Mukavat raaka-aineet, moni niistä liippaa läheltä omia kokemuksia ja tuttuja makuja, kuten riista, omena ja sienet, Ismo Sipeläinen kommentoi ennen kilpailusuoritusta.
Katso myös: Ismo Sipeläisen ennakkotunnelmat ennen MM-kisojen finaalia
5:08Miten valmistaudutaan kokkien MM-kisoihin?