MTV3-kanavalla keskiviikkona esitetyssä Makumuistoja-ohjelman toisessa jaksossa vieraili muun muassa kirjailija Juha Itkonen. Itkoselle erityisen rakas ruokamuisto lapsuudesta on ensimmäisten kebab-ravintoloiden saapuminen Hämeenlinnaan.
Kirjailija Juha Itkosella on mukavia ruokamuistoja lapsuutensa kotikaupungista Hämeenlinnasta. Itkonen kertoi MTV3:n Ruokamuistoja-ohjelmassa yhdestä erityisen tärkeästä muistosta: kebabravintoloiden saapumisesta Hämeenlinnaan.
Juha Itkonen on kirjoittanut suomalaiseen, syksyllä julkaistavaan Ruoka-Kalevala -kirjaan ruokanovellin kebabista.
– Minulla on emotionaalinen side kebab-ruokaan. Muistot lähtevät sieltä 1990-luvun alusta, kun olin 15-16-vuotias. Muistan hyvin, kun kebab tuli Hämeenlinnaan. Sehän oli suorastaan eksoottinen tuulahdus. Etnisten ravintoloiden tarjonta ei ollut kovin suuri Hämeenlinnassa 1980-luvulla, Itkonen kertoi ohjelmassa.
Itkonen muistelee lämmöllä erityisesti Keskustalossa sijainnutta Topkapi-ravintolaa.
Kebab rantautui Suomeen 1980-luvun puolivälissä. Suomen kebabravintoloissa myytävä liha on turkkilaistyylistä döner kebabia, joka valmistetaan naudanlihasta. Suomessa kebabvarras on lähes aina tietyllä tavalla valmistettua, tiivistä, maustettua jauhelihaa, mutta Keski-Euroopassa varras on tehty kokonaisista lihanpaloista.
– Mentiin usein kaveriporukalla ja myyjät esittivät aina saman kysymyksen jokaiselle meistä: mieto vai tulinen? Tämä jäi mieleen.
Kirjailija muistelee olleensa sen verran "nössö", että valitsi ensimmäisellä kerralla miedon kebabin. Myöhemmin mies uskaltautui kuitenkin kokeilemaan myös tulisempaa versiota, joka paljastui maultaan paremmaksi.
"Päivässä menee 6-7 isoa kebabrullaa"
Makumuistoja-ohjelmassa vierailtiin kebabtarinoinnin lopuksi myös Eerikin pippuri -ravintolassa Helsingissä. Juontajat Jenni Kokander ja Kari Lumikero pääsivät kokeilemaan kebablihan leikkaamista yhdessä Juha Itkosen ja ravintoloitsija Ahmet Celimsizin kanssa.
Celimsiz kertoo, että Turkissa kebabliha leikataan perinteisesti veitsellä, mutta Suomessa käytössä on lihaleikkuri, jolla saa tasalaatuisemman leikkaustuloksen.
– Päivässä menee 6-7 isoa kebabrullaa. Ne painavat 30 kiloa kappaleelta, Celimsiz kertoo kebabin menekistä.
Suomessa kebabannokset ovat Celimsizin mukaan huomattavasti isompia kuin Turkissa. Suomalaiset pitävät isoista annoksista.