Kun Erika Avelli muutti Pohjois-Argentiinasta Suomeen, hän jäi kaipaamaan kotimaastaan erityisesti yhtä lohturuokaa, chipa-juustoleipää. Juustoisia chipa-palleroita ei kuitenkaan Suomesta saanut, joten Erikan oli ryhdyttävä valmistamaan niitä itse.
Videolla: Herkullinen omenachutney sopii vaikka argentiinalaisten chipa-juustopalleroiden kaveriksi. Kokeile!
Helsingin Hakaniemen torilla kävellessään voi torin laidalla sijaitsevalla tiellä bongata pienen putiikin, jonka ikkunaan on kirjailtu teksti "Chipa". Monelle suomalaiselle tekstin merkitys lienee mysteeri, mutta ei ehkä enää kauan.
Chipa = argentiinalainen juustopallero
Kyseessä on vuoden 2019 maaliskuussa avautunut Chipa-kioski, joka nimensä mukaisesti myy pohjoisargentiinalaisia chipa-juustopalleroita, eräänlaisia pallon muotoisia leipiä. Chipojen valmistuksessa pääraaka-aineena käytetään tapiokatärkkelystä ja juustoa. Vehnäjauhoja ei tarvita lainkaan, joten chipat ovat luontaisesti gluteenittomia. Leivonnassa käytetään myös maitoa, mutta suomalaiset chipat ovat laktoosittomia.
Brasiliassa sama ruokalaji tunnetaan nimellä pao de queijo.
– Myös Paraguayssa, Ecuadorissa ja Kolumbiassa on vastaavanlaiset leivonnaiset, mutta ne ovat eri nimellä. Kyseessä on kuitenkin aika lailla sama asia kuin chipa. Syömme näitä Argentiinassa esimerkiksi aamupalaksi tai napostelemme ruokaa valmistellessa. Kun tapaamme ystäviä, juomme mate-teetä ja syömme chipoja, Chipa-yrityksen perustaja Erika Avelli kertoo.
Chipat ovat Pohjois-Argentiinassa perinteistä katuruokaa. Itse asiassa palleroilla on jo vuosisatoja vanhat perinteet paikallisten heimojen ruokana, mutta ajan kuluessa resepti on hieman muuttunut.
– Se on kuin muinainen fuusioruoka, Erika kiteyttää.
"Kun tulin Suomeen, yksi shokeeraavimmista makuyhdistelmistä, johon törmäsin oli pipari ja homejuusto"
Chipa-kioskissa Helsingin Hakaniemessä juustopalleroita myydään sekä paikan päällä nautittavina, valmiiksi paistettuina että kotiin ostettavina raakapakasteina. Asiakkaat voivat ostaa chipoja eri kokoisissa myyntipakkauksissa ja paistaa sitten kotiuunissa 20 minuutissa uunituoreiksi leipäsiksi. Kioskin valikoimissa on myös muita Argentiinan herkkuja, kuten chimichurri-kastiketta, makkaraa ja mate-teetä.
Chipa-juustopalleroita on saatavilla tavallisesti kolmea eri makua: klassinen, chilillä maustettu sekä ruohosipulilla maustettu. Chili-chipoja oli tehtävä, koska suomalaiset rakastavat chiliä. Usein saatavilla on myös suomalaiseen makuun suunniteltuja sesonkimakuja, kuten kantarelli.
– Se on meille todella uniikkia, koska kantarellit eivät kasva Etelä-Amerikassa. Teimme myös oman ruska-chipan, jossa oli kurkumaa, savupaprikaa ja lehtikaalia, eli ruskan värit, Erika kertoo ja jatkaa:
– Kun tulin Suomeen, yksi shokeeraavimmista makuyhdistelmistä, johon törmäsin oli pipari ja homejuusto. Rakastin sitä, mutta en ollut koskaan tullut ajatelleeksi, että niitä voisi yhdistää. Päätin siinä samassa, että tätä täytyy kokeilla myös chipoihin. Teimme sitten homejuusto-piparichipoja. Perinteitä kunnioittava mieheni oli järkyttynyt, Erika nauraa.
Chipat ruokakauppoihin?
Vaikka Chipa-kioski sijaitseekin Helsingin ytimessä Hakaniemessä, tuotteita ei kuitenkaan valmisteta siellä. Chipojen oma tehdas sijaitsee Tapanilassa ja yritys työllistää tällä hetkellä kolme henkilöä: Erikan, Carmelan ja marraskuussa täyspäiväisesti aloittavan Emilyn.
– Tapanilassa meillä on tehdas ja kahvila, jota pidämme auki yleisölle kerran viikossa, aina perjantaisin. Silloin ihmiset pääsevät testaamaan, mitä chipat ovat. Tapanilan naapurusto on todella ihana ja asukkaat haluavat tukea alueen pienyrityksiä.
Tapanilassa chipoja valmistuu tällä hetkellä reippaalla viikkovauhdilla, mutta rahkeet riittäisivät isompaankin tuotantoon. Ongelmana vain on, miten viesti tuotteesta saadaan kantautumaan kuluttajille asti. Erika kertoo vieneensä alkuvuodesta näytteitä Keskolle, jossa kiinnostuttiin ja pohdittiin tuolloin tuotteiden valikoimaan ottamista. Sitten tuli korona.
– Ajattelimme, että olisi ehkä hyvä idea brändätä tuotteet uudelleen ja uudistaa pakkausta, jotta saisimme chipat kauppoihin. Se ei kuitenkaan ole helppoa, koska tuotteet ovat pakasteita ja suurin osa suomalaisista ei vielä tiedä, mitä ne ovat. Vaatii siis aikaa saada ne tunnetuksi. Ihmiset, jotka tuntevat chipat tietävät, mistä niitä löytää, mutta valtaosa ei osaa edes etsiä, Erika pohtii ja lisää vielä:
– Tammistossa eräässä isossa supermarketissa myydään jo tuotteitamme, mutta menekki on vielä aika vähäistä. Vie aikaa, että ihmiset löytävät tuotteen.
Muutama viikko haastattelun jälkeen Erika kertoo, että chipoja on saatu myyntiin myös Espoossa ja Vihdissä sijaitseviin kauppoihin.
– Olen kuitenkin kiitollinen, että monet kaupat ovat jo kiinnostuneet tuotteistamme. Sillä on iso merkitys pienelle tuottajalle.
Arvokasta palautetta ja ideoita asiakkailta
Chipoja myydään myös pääkaupunkiseudulla Reko-lähiruokapiirissä. Sitä kautta on saatu paljon kanta-asiakkaita ja arvokasta palautetta. Erikan mukaan Reko-piirissä pääsee tapaamaan asiakkaita, jotka arvostavat luonnollista ja käsin tehtyä ruokaa.
Lue lisää chipa-juustoleivistä yrityksen sivuilta.
– Saan myös asiakkailta palautetta ja ideoita. En itse koskaan ajatellut, että chipoja voisi syödä keiton kanssa mutta totta kai se on täydellinen pari. En myöskään ajatellut, että chipoille sopii hillot, mutta toden totta juusto ja hillot ovat hyvä yhdistelmä. Olen siis yrittänyt todella olla avoin uusille idoille.
Valtaosa Chipan asiakkaista on suomalaisia, mutta kioskilla käy silloin tällöin myös eteläamerikkalaisia, lähinnä argentiinalaisia, jotka tulevat jutustelemaan Carmelan kanssa ja lievittävät koti-ikäväänsä ostamalla Argentiinan herkkuja. Nyt kun ihmiset eivät voi matkustaa, chipa-juustopallerot ja mate-juoma ovat täydellistä lohturuokaa ja tuovat hetkellisen helpotuksen matkakuumeeseen tai koti-ikävään.