Espresso Martini on klassikkodrinkki – ja syystä. Sen valmistaminen on kuitenkin hieman työlästä, varsinkin, jos kotoa ei löydy tarvittavaa välineistöä. Nyt tähän ongelmaan on löytynyt ratkaisu.
VIDEO: Katso miten näppärästi Espresso Martini ”valmistuu” kotioloissa.
Espresso Martinille povataan taas vuosien jälkeen uutta suosiota. Drinkki valmistetaan perinteisesti espressopohjaisena, mutta cold brew -kahvien menestyksen myötä, on täysin korrektia valmistaa se myös kylmäuutettuun kahviin – joka muistuttaa vahvuudeltaan enemmän espressoa, kuin tavallista suodatinkahvia.
Lue myös Espresso Martinin syntytarina.
Valmistamisen haastavuus
Baarimestari Henu Lahti liputtaa Espresso Martinin puolesta. Drinkin voi tehdä joko espressopohjaisena, jolloin juomaan saa voimakkaamman katkeruuden tai sitten cold brew -pohjaisena.
– Sitten vaan vähän sokeria, vodkaa ja Kahluaa kyytiin ja drinkki on valmis, Lahti sanoo.
Käytännössä kotoa pitäisi olla siis joko espressokeitin tai kaupasta löytyä cold brew -kahvia (tai valmistaa sitä itse, katso ohje täältä).
Jos Espresso Martinin tilaa baarissa, drinkin pinnalle tulee vaahtokerros, mikä on erittäin oleellinen osa koko juomaa.
– Haasteellista kyseisen drinkin valmistamisessa onkin ehkä se, että jos ei ole kokemusta käsiravistimen käytöstä, niin saattaa olla, ettei ravistus ole tarpeeksi voimakas, jolloin juomaan ei muodostu sitä drinkille oleellista vaahtoa, Lahti kertoo.
Helpotusta kotibaarimestareille
Drinkin valmistus alusta asti omin kätösin on tietysti joillekin osa kokemusta, mutta kurkkuaan voi kostuttaa nykyään hieman helpomminkin Suomeen vastikään rantautuneen nitrokahvin muodossa.
Kahlúan Espresso Martini -tölkki on syntynyt kahden nousevan trendin rakkauslapsena. Cold brew- ja nitrokahvi-trendit kohtasivat klassikkodrinkin, ja lopputuloksena kehkeytyi uraauurtava tapa tarjoilla cocktail suoraan tölkistä. Tölkin idea piilee typpipatruunassa, joka aktivoituu, kun tölkki avataan. Typpikaasun ansiosta juoman pinnalle muodostuu se oleellinen vaahtokerros.
Nitrokahvi on cold brew-kahvia, johon on lisätty typpikaasua. Typpi on englanniksi nitrogen, mistä nitrokahvi on saanut nimensä. Typpi vaikuttaa suurimmilta osin kahvin tekstuuriin: typpi muodostaa juotavaan rasvaemulsio-kerroksen, minkä vuoksi kahvin pinnalle muodostuu valkoinen vaahtokerros.
Jos on joskus juonut Guinnessia, niin nitrokahvien tekniikka on helpompi ymmärtää. Kun Guinnesia laskee lasiin, se on ensiksi hieman vaaleampaa ja sameaa, mutta hetken kulutta vaahto on noussut pintaan. Nitrokahvit toimivat käytännössä täysin samalla tapaa.