Kannattaako kalapuikot paistaa pannulla vai uunissa? Valmistaja kertoo parhaan tavan ja saatat yllättyä: "Yksi selkeä etu"
Suomalaiset rakastavat kalapuikkoja, mutta miten pakastealtaan "kulttiruoasta" saa tehtyä kotioloissa täydellisen rapsakoita?
Kalapuikot ovat yksi Suomen suosituimmista lounasruoista. Pelkästään helsinkiläiskouluissa niitä ahmitaan vuosittain järjettömiä määriä. Helsingin kaupungin mukaan kalapuikkoja syödään vuosittain tartar-kastikkeen kera Palvelukeskus Helsingin kouluravintoloissa jopa 46 000 kiloa.
Poikkeusolosuhteiden vallitessa erilaiset ruokapakasteet ovat kasvattaneet suosiotaan ja myös kalapuikkoja löytyy nyt monen suomalaisen pakastimesta entistä enemmän. Kalapuikot ovat parhaimmillaan vastapaistettuna, jolloin niiden kuori on vielä rapea ja sisältö mehevä.
Kalapuikot uunissa vai pannulla?
Miten pakastekalapuikosta sitten saa valmistettua täydellisiä? Kalapuikkovalmistaja Finduksen mukaan paistamistapa on ikuisuuskysymys ja sekä uunin että pannulla paistamisen kannattajia löytyy paljon.
– Kalapuikkoja voi hyvin valmistaa molemmilla tavoilla, mutta uunissa valmistamisessa on yksi selkeä etu: sen voi tehdä ilman lisättyä rasvaa. Paistinpannulla kannattaa käyttää taas öljyä , jotta pannun kuuma pinta ei polta suhteellisen herkkää panerointia, Findukselta vinkataan.
Rapeampi lopputulos tulekin yleensä yllättäen uunissa. Pannulla paistaessa vaarana on, että kalapuikon pinta imee itsensä öljyä ja muuttuu näin lötkömmäksi.
– Paneroitu pinta taas imee itsensä öljyä, jolloin se ei tule aivan yhtä rapeaksi kuin uunissa. Paistinpannun etuna toki on nopeus – tuotteesta riippuen kalapuikot valmistuvat nopeimmillaan pannulla jo 6 minuutissa kun taas uunissa ne viihtyvät 10–13 minuuttia.
Jos kalapuikot valmistaa uunissa, kannattaa olla tarkkana ja noudattaa paketin suositeltua valmistuslämpötilaa ja -aikaa. Uuneissa on kuitenkin myös eroja, joten kypsyys kannattaa varmistaa esimerkiksi haarukalla pintaa kokeilemalla.
– Kun valmistusaika on täynnä ja kuori täysin rapea muttei vielä tummunut, eikä kalapuikko nostettaessa ole lainkaan löysä, ovat kalapuikot hyvin todennäköisesti valmiita syötäväksi. Muista kuitenkin antaa kalapuikkojen jäähtyä hetken lämmön tasaantumiseksi myös puikon sisällä – tulikuuma ruoka kun on harvoin maultaan parasta.
Lähde: Findus
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"