Kasvisproteiinit MTV:n vertailussa: Nyhtökaura hävisi proteiinikisassa sokeripommille
Kuvituskuva: Härkiksestä valmistettu tortillakakku.
Julkaistu 01.10.2017 08:05
Valpuri Haapala
valpuri.haapala@mtv.fi
Nyhtistä, härkistä vai linssejä? Valinnanvaikeus iskee myös kasvisproteiinien lähteitä miettiessä.
Vegebuumin myötä kauppojen hyllyille on ilmestynyt runsaasti niin sanottuja lihankorvikkeita. Kasvisproteiinien ravintoainesisällöt vaihtelevat suuresti keskenään, mutta yksikään ei ole ylivoimaisesti toista parempi: monipuolisuus on valttia ruokapöydässä.
Vertailimme uutuustuotteita sekä perinteisiä kasvissyöjien valintoja keskenään. Kisaan ottivat osaa härkis, nyhtökaura, quorn, tofu, soijarouhe sekä punaiset, keitetyt linssit.
Luvut ovat Finelin sivuilta, laskettu reseptistä ja ilmoitettu sataa grammaa kohden.
Proteiini
Ylivoimaisesti eniten proteiinia on soijarouheessa, josta sitä löytyy liki puolet painostaan. Kasvisproteiiniuutuuksien valkuaisainepitoisuus vaihteli suuresti, ja esimerkiksi härkäpavuista sekä kaurasta valmistetussa nyhtökaurassa proteiinia on tuplasti enemmän kuin sieniproteiinista tehdyssä quornissa.
Proteiinipallilta tipahtaneet tofu sekä punaiset linssit kunnostautuivat olemalla listauksen vähäenergisimmät tuotteet. Runsaasti proteiinia sisältävä soijarouhe taas sisältää valkuaisaineiden vastineeksi paljon energiaa.
Linssien energianiukkuus selittyy osin sillä, että ne ovat käytännössä rasvattomia. Vertailun rasvapommiksi osoittautui härkis, mutta leijonanosa sen sisältämästä rasvasta koostuu hyvänlaatuisista, tyydyttymättömistä rasvahapoista. Myös muissa vertailluissa kasviproteiineissa tyydyttyneitä rasvahappoja oli niukalti – kaikissa alle gramman.
Sokerikammoisen kasvisproteiiniviholliseksi nousi soijarouhe ja pelastajaksi nyhtökaura. Suurimmassa osassa vertailtuja kasvisproteiineja sokeria ei ollut juuri nimeksikään. Jaettua kolmossijaa pitävät punaiset, keitetyt linssit quornin kanssa.
Hiilihydraatteja ei kannata sokerin pelossa jättää ruokavaliosta, sillä hiilari-luokkaan tipahtaa myös suoliston toiminnalle tärkeä kuitu. Kuitupitoisuutta verrattaessa energia- ja proteiinipommi, soijarouhe, nousi jälleen kirkkaasti ykkössijalle – siinä on jopa enemmän kuitua kuin kaurapuurossa. Niukimmin kuituja löytyi tofusta.
Monipuolisesti aterioivan kasvissyöjän ei tarvitse huolehtia ravintoaineiden puutostiloista sen enempää kuin sekasyöjänkään. Varsinkin vegaanien tulee kuitenkin kiinnittää B12- sekä D-vitamiinien saantiin erityistä huomiota. Näitä kehon tarvitsemia yhdisteitä ei vertailluista kasvisproteiineistakaan löytynyt.