Kun pöydän ääreen kerääntyy paljon syöjiä, iskelmälaulaja Katri Helena loihtii pöytään bravuuriruokaansa; uunilohta.
Iskelmätähti Katri Helena paljasti Makuja.fi:lle valmistavansa usein kotikeittiössään uunilohta, jonka salaisuus piilee paistotavassa, mutta myös lohen päälle lisätyssä aidossa kermassa.
Kirjolohta reseptiin tulee sen mukaan, kuinka monta nälkäistä syöjää paikalle odotetaan.
Lohen kruunaa aidosta kermasta valmistettu muusi
Katri Helenan kertoman mukaan valmistus aloitetaan sivelemällä vuoan pohjalle öljyä ja ripottelemalla kalan pinnalle kalamaustetta tai sitruunapippuria oman maun mukaan.
– Lohi asetetaan vuokaan nahkapuoli ylöspäin, ja paistetaan 200-asteisessa uunissa 10–15 minuutin ajan, Katri Helena neuvoo.
Paiston jälkeen kala otetaan pois uunista ja kovettunut nahka poistetaan. Kalan pinnalle lisätään vielä hieman suolaa ja tarvittaessa myös muita mausteita.
– Ja sitten vielä kermaa päälle. Kuohukermaa laitan aina ihan reilusti.
Kun nahka on poistettu ja päälle kaadettu kermaa, lohta paistetaan vielä 150-asteisessa uunissa 20–30 minuutin ajan.
– Tilliä päälle ja sen kanssa oikeaa kermaperunamuusia. Muusi voi olla myös bataattiperunamuusia, Katri Helena kertoo.
***
7:55