Ruoka on tämän päivän kulttuurissamme jatkuvasti tapetilla. Ruoasta puhutaan, kirjoitetaan ja kiistellään. Mutta miksi?
Suomalaisen ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä uskoo, että ruoka puhututtaa, koska siihen liittyy jatkuvia valintoja, joita jokaisen on tehtävä.
– Ruoka on meille kulttuurin luoma väline, jonka kautta ymmärrämme maailmaa. Se auttaa kontrolloimaan maailman monimutkaisuutta.
Mäkelän mukaan ruoalla voidaan korostaa sekä yksilöllistä elämäntapaa että yhteisöllisyyttä. Yhteisöllisyydestä hyvä esimerkki on ravintolapäivä, joka on järjestetty Suomessa peräti 17 kertaa.
– Puhutaan sekä yksin että yhdessä syömisestä. Maailmalla näkyy paljon yhteisiä pitkiä pöytiä, joissa syödään tuntemattomien kanssa.
– Viimeisin todella kiinnostava ilmiö tulee Etelä-Koreasta, missä ruokaseuraa voi saada netin välityksellä. Yksityisessä rauhassa voi ottaa kontaktin netissä ammatikseen syövään ja jakaa aterian hänen kanssaan. Tähän liittyy kiinnostava ajatus siitä, mitä yhdessä syöminen kenties tulevaisuudessa voi olla.
Kestävyysnäkökulmaa ei voi sivuuttaa
Ruokakulttuurin kehittymiseen liittyy muitakin näkökulmia. Johanna Mäkelän mukaan tulevaisuudessa on osattava yhdistää esimerkiksi ruoan terveellisyys ja kestävyys. On myös mietittävä, mikä kaikki mielestämme on syötävää ruokaa.
Hyönteiset puhututtavat, ja laboratioissa kehitellään jo keinolihaa, jota ei ole tarkoitettu kasvisruokavaliota noudattaville lihan korvikkeeksi, vaan sekasyöjille korvaamaan lihaa.
Myös ateriankorvikkeet saattavat olla osa tulevaisuutta. Suomalainen Ambronite on esimerkki siitä, mitä ruokailu saattaa jatkossa olla. Startup-yritys on kehitellyt ravintojuomia, jotka sisältävät kaikki elimistön tarvitsemat ravintoaineet ja siten korvaavat päivän ateriat kokonaisvaltaisesti.
Pillereillä ruokaa sen sijaan tuskin lähitulevaisuudessa korvataan.
– Ruoan korvaavista pillereistä on puhuttu jo sadan vuoden ajan, mutta tällä hetkeellä pillerimuotoinen ruoka ei ole saanut hirveästi nostetta taaksensa, Mäkelä sanoo.
Johanna Mäkelä jakoi ajatuksiaan ruokakulttuurista ja sen tulevaisuudesta VOX Helsinki -tapahtumassa 21.5.2015.