Huippukokki Henri Alénin mukaan keskustelu lihansyönnin lopettamisen ympäriltä tulisi ohjata lihan tuotantoon liittyviin kysymyksiin.
Atrian järjestämässä Tulevaisuuden ruoka -paneelikeskustelussa keskusteltiin tiistaina asiantuntijoiden voimin siitä, miltä ruoka ja ruokakulttuuri tulevaisuudessa oikein näyttävät. Keskustelun aikana esille nousi tänä päivänä hyvin pinnalla oleva aihe; lihansyönti.
Oman mielipiteensä aiheesta kertoi muiden panelistien tapaan myös huippukokki Henri Alén.
– Suurin haaste ei ole siinä, etteikö tiedettäisi, miten asiat kuuluu tehdä. Pitää muistaa, että ihminen on ainoa nisäkäs, joka tarvitsee ympyröitä ja kaavioita siihen, että pystyy syömään oikealla tavalla, Alén pohjustaa.
Radikaaleja muutoksia joudutaan vielä odottamaan
Vaikka ihmiset ovat tietoisia asioista, ne kulminoituvat Alénin mukaan teoiksi ja ostoskoreihin vasta noin kymmenen vuoden kuluttua, kun tämän päivän nuorten ostovoima on kasvanut.
– Samalla, kun syön sen kasvispitan, kaasutan isolla dieselautolla yksin kotiin. Nopeaa radikaalia muutosta ei tule ihan heti tapahtumaan, huippukokki toteaa.
LUE MYÖS: Eettistä ja herkullista lihaa, johon tulee himo – Henri Alén suosikkireseptistään: ”Pirun kova!”
Alénin mukaan lihansyönnin tulevaisuutta pitäisi lähestyä lopettamisen sijaan siitä näkökulmasta, miten lihaa tuotetaan kestävästi.
– Pitää lähestyä kysymystä siitä näkökulmasta, että ihmiset haluavat syödä lihaa ja keskittyä siihen, miten lihaa tehdään. Ei siitä, että lihansyönti pitäisi lopettaa, sillä se ei tule onnistumaan, eikä sen tarvitse onnistua, Alén toteaa.
Koko paneelikeskustelun voit katsoa Atrian Facebook-sivuilta.