Kinkku-, nauta- ja kalkkunaleikkeleiden ero – pitäisikö kaikki jättää syömättä?
Ovatko kaikki leikkeleet yhtä haitallisia ravitsemuksellisesta näkökulmasta? Näin vastaavat suomalaisasiantuntijat.
Suomalaiset ravitsemussuositukset ovat uudistumassa, ja jatkossa suomalaisten halutaan syövän yhä vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia.
Helsingin Sanomien mukaan esimerkiksi prosessoitua lihaa, kuten leivän päälle tarkoitettuja leikkeleitä, suositellaan syötäväksi niin vähän kuin mahdollista – ja mieluummin ei ollenkaan.
Uusi leikkelesuositus nousi viime viikolla uutisotsikoihin useissa eri medioissa ja keskustelu sosiaalisessa mediassa aiheen ympärillä kävi kuumana. Moni lihanystävä pillastui kuultuaan uusista suosituksista, joissa lihankäyttöä suositellaan vähennettävän.
Lue myös: "Lihapommi" suututti suomalaiset – asiantuntijat: "Ei ole tarkoitus lopettaa lihankäyttöä"
Uusia ravitsemussuosituksia kommentoivat maanantaina Huomenta Suomessa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm sekä Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski.
Ravitsemusneuvottelukunnassa mukana oleva Lahti-Koski muistutti, että suomalaiset saavat leikkeleistä runsaasti kovaa rasvaa ja suolaa.
– On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, millaisia leikkeleitä käytetään. Tuoteryhmissä on monenlaisia vaihtoehtoja, Lahti-Koski muistutti.
Pitäisikö kaikki leikkeleet jättää syömättä?
Onko sillä sitten väliä, valitseeko leivän päälle nauta-, possu-, kana- vai kalkkunaleikkelettä? Mikael Fogelholmin mukaan ympäristön kannalta ajateltuna naudanliha on huonoin vaihtoehto.
– Terveyden kannalta mikä tahansa punainen liha näyttää olevan terveydelle siipikarjaa haitallisempi.
Koska ruokavaliossa olisi kuitenkin pyrittävä yhä enemmän kasvipainoitteisemmaksi, myös siipikarjaleikkeleiden käyttöä kannattaa Fogelholmin mukaan vähentää.
– Aina voidaan pohtia myös broilerituotannon eettisiä kysymyksiä, Fogelholm muistutti.
Lue myös: Tiesitkö tätä lauantaimakkarasta?
Haitallisia nitriittejä
Myös Fogelholm muistutti leikkeleiden sisältämästä suolasta. Leikkeleet ovat suomalaisille toinen merkittävä suolanlähde leivän ohella.
– Lihavalmisteisiin voidaan lisätä myöskin nitriittejä. Elimistössä nitriitistä muodostuu nitrosoamiineja, jotka ovat hyvin syöpävaarallisia.
Nitraatti puolestaan on luonnossa esiintyvä yhdiste, jota on kasviksissakin. Aineenvaihdunnassa nitraatti muuttuu osittain nitriitiksi. Kasviksista ei Fogelholmin mukaan tule nitrosoamiinien haittoja.
– Kasviksissa se on pikemminkin hyödyllistä kuin haitallista.
Voiko lihaa syödä ilman terveyshaittoja?
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Anun lohipiirakka
-
Mokkapalamutakakku yhdistää kaksi kahvipöydän herkkua
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Piparijäätelö
-
Kurpitsapiirakka
-
Karjalanpaisti – paras perinteinen resepti
-
MasterChef Suomi: Syksy lautasella, Pilvin resepti