HS: Leikkeleitä ei enää suositella leivän päälle
Suomalaiset ravitsemussuositukset ovat uudistumassa.
Viimeksi vuonna 2014 julkaistut kansalliset ravitsemussuositukset uudistetaan vuoden 2023 pohjoismaisten suositusten pohjalta.
Marraskuussa julkaistavissa uusissa kansallisissa ravitsemussuosituksissa on ensimmäistä kertaa mukana muun muassa grammamääräinen suositus täysjyväviljan saannille. Uusien suositusten mukaan täysjyväviljaa tulisi syödä päivässä vähintään 90 grammaa.
Uusissa ravitsemussuosituksissa korostetaan myös kasviksia ja suositellaan vähentämään lihansyöntiä.
HS: Leikkeleet pois leivän päältä
Helsingin Sanomien mukaan prosessoitua lihaa, kuten leivän päälle tarkoitettuja leikkeleitä, suositellaan syötäväksi niin vähän kuin mahdollista – ja mieluummin ei ollenkaan.
Lehden mukaan suositus koskee kaikkia lihapohjaisia leikkeleitä, riippumatta ovatko ne makkara- tai kalkkunaleikkeleitä. Käytännössä suositus koskee myös kaikenlaisia makkaroita ja nakkeja, koska ne ovat lihavalmistetia.
Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professori ja neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Ursula Schwab perustelee Helsingin Sanomille uusia suosituksia.
Schwabin mukaan leikkeleissä on esimerkiksi tarpeentonta suolaa ja rasvaa. Lisäksi prosessoitu liha on useissa tutkimuksissa todettu olevan yhteydessä suurentuneeseen paksu- ja peräsuolisyövän riskiin.
Punaista lihaa suositellaan jatkossa syötävän enintään 350 grammaa viikossa. Aiempi suositus oli 500 grammaa. Helsingin Sanomien mukaan uuteen suositukseen mahtuu käytännössä kaksi ateriaa lihaa viikossa.
Katso myös: Kahden ainesosan "pikajuusto" eli vuusto yllättää
Lähteet: Ruokavirasto, HS
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Kurpitsapiiras
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan