Koskenkorvan kylällä keksittiin yllättävä K-18-tuote ja Sari sai myydä kesällä ei-oota: "Hitti, joka nousi arvoon arvaamattomaan"

Kossupossu Koskenkorva Trahteeri Sari Jaakko Koskenkorva
Koskenkorvan Trahteeria pyörittävät Jaakko ja Sari Koskenkorva. Kuvassa myös kuuluisat kossupossut. MTV

Koskenkorvan perheen emäntä Sari Koskenkorva hurmasi kesällä kyläläiset erikoislaatuisilla possumunkeilla. Viinalla maustetut kossupossut vietiin käsistä siltä istumalta.

Altian Koskenkorvan tehtaan kupeessa Etelä-Pohjanmaalla, Koskenkorvan kylässä toimii Koskenkorvan Trahteeri. Se tunnetaan "erikoosen hyvänä" tapahtumien pitopaikkana, jossa on myös muun muassa mahdollisuus tutustua niin kutsutun kansallisjuomamme historiaan Koskenkorva-museossa. Lisäksi kyläläisiä ja vierailijoita palvelee museon oma baari ja kahvila.

Kossupossut vietiin käsistä

Trahteerin toiminnasta on jo useamman sukupolven ajan vastannut Koskenkorvan perhe. Tilan "pomoleidinä" työskentelee Sari Koskenkorva, joka pyörittää toimintaa yhdessä miehensä, seremoniamestari Jaakko Koskenkorvan kanssa.

Trahteerin kesäkahvilassa on joka vuosi myynnissä tuoreita leivonnaisia, eikä tämäkään kesä ollut poikkeus. Leivonnaisista vastaava Sari kehitteli yhdessä leipuri-kondiittorin kanssa peruspullien ja -puustien sijaan tälle kesälle todellisen munkki-innovaation, kossupossun. 

– Minulla on ollut pitkään visio, että kun täällä viinatehtaan juurella ollaan, niin pitäisi hyödyntää enemmän oman kylän tuotteita. Viinaleivontaa olin miettinyt jo pitkään ja sitten satuimme saamaan kesätöihin leipuri-kondiittorin, joka tarttui haasteeseen, Sari kertoo MTV:lle.

Niinpä Koskenkorvan museon kahvilassa järjestettiin kesällä joka viikko viinaleivontaperjantai, jolloin myyntitiskistä löytyi toinen toistaan luovempia leivonnaisia aikuiseen makuun.

– Kokeilimme muun muassa Jaloviina-omenapiirakkaa ja minttukossu-mokkapaloja. Mutta kossupossut olivat ne, joita kyseltiin joka viikko. Niistä tuli hitti, joka nousi arvoon arvaamattomaan, Sari nauraa.

Kossupossun resepti on simppeli: leivotaan munkki, joka täytetään K-18-hillolla.

– Munkeissa on sisällä esimerkiksi mansikkahilloa, jossa on limellä maustettua Kossua. Kossua laitetaan niin paljon kuin hilloon mahtuu. 

"Ihimiset ostivat 10 kossupossua ja yhden tavallisen lapselle"

Kossupossujen ohella museon kesäkahvilassa myytiin myös lapsiystävällisiä alkoholittomia hillomunkkeja. Aluksi munkeista puolet leivottiin kossupossuiksi ja puolet tavallisiksi versioiksi. 

– Mutta sitten huomasimme, että ihmiset ostivat 10 kossupossua ja yhden tavallisen lapselle. Kossupossut loppuivat ja tavallisia hillomunkkeja jäi yli. Tehtiin sitten sellainen radikaali ratkaisu, että leivottiin kaikki munkit kossupossuiksi ja lapsille oli tarjolla jotain muuta.

Koska kossupossut saavuttivat niin suuren suosion, ne palaavat myyntiin mitä luultavimmin myös ensi kesänä. 

– Saattaa olla, että niitä tehdään jo talveksikin. Voisi kokeilla leipoa eri sesonkeihin kauden marjoista, Sari pohtii. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat