Ruisleivän tekemiseen ei tarvita vuosisatoja vanhaa juurta - vaikka se saattaa monen hyvän makuisen leivän salaisuus ollakin, Maa- ja kotitalousnaisten järjestöpäällikkö Helena Velin muistuttaa.
Ennen kuin aloitat leivän leipomisen, kysy naapureilta, tuttavilta, kotitalousharrastajilta tai lähiruokaan keskittyneistä kaupoista valmista juurta. Hyvä juuri voi olla kymmeniä, jopa satoja vuosia vanha. Oikein säilytettynä se ei mene huonoksi vaan pikemminkin paranee ajan kanssa.
Ennen vanhaan ruisleipää leivottiin viikoittain. Silloin kuivatettu juuri säilyi hyvin jopa huoneenlämmössä. Pölyyntyminenkään ei uhkaa, kun juuren peittää huolellisesti.
Harvemmin ruisleipää leipovan on järkevintä säilyttää juurta pakastimessa. Jääkaapissa juuri säilyy pari viikkoa pilaantumatta.
Elvytä juuri ennen kuin ryhdyt hommiin
Velin muistelee legendaarisen Jaakko Kolmosen kehottaneen herättelemään pakkasesta otettua tai kuivattu juurta jopa kahden viikon ajan. Velin kannustaa vähintään 3-4 päivän elvytykseen.
– Elvyttäminen tarkoittaa sitä, että aamuin illoin juureen sekoitetaan tilkka lämmintä vettä ja hieman ruisjauhoja, selittää Velin.
Juurta kannattaa tässä vaiheessa säilyttää 25-30 asteen lämmössä vedolta suojattuna. Muutamassa päivässä juuri alkaa kuplia.
Jos valmista juurta ei löydy, voi sen tehdä Velinin helpolla ohjeella itsekin. Siihen tarvitsee vain pienen palan pehmeää ruisleipää murennettuna, vettä ja ruisjauhoja. Aineet sekoitetaan astiassa, jota kannattaa säilyttää korkeamman lämpitilan takaamiseksi lattialämmitteisessä kylpyhuoneessa. Aamuin illoin lisätään vettä ja ruisjauhoja ja odotetaan, että juuri alkaa kuplia.
Velin muistuttaa, että leivästä ei uutta juurta käytettäessa tule aromikkainta. Juurta kannattaa säästää aina desilitran verran seuraavaa kertaa varten. Ajan kanssa se paranee, ja hyvässä lykyssä kokeilustasi saattaa tulla investointi, joka säilyy sukupolvelta toiselle.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.