Pähkinöitä suositellaan syötäväksi päivittäin hyvien rasvojen vuoksi. Mutta onko väliä, minkä pussin suolaisia herkkuja kaupasta nappaa mukaansa? Kuluttaja-lehti selvitti parhaimmat vaihtoehdot.
Kuluttaja testasi laboratoriossa ja asiantuntijaraadin makutestillä kahdeksan tuotetta, joiden maussa ja suolaisuudessa löytyi selkeitä eroja.
Jopa leivässä yhtä paljon suolaa kuin pähkinöissä
Suolapähkinöissä suola on tuotteen pinnalla, jonka vuoksi se maistuu kielellä voimakkaana. Tästä huolimatta suolapähkinät ovat vähemmän suolaisia kuin sipsit, ja jopa leivässä voi olla yhtä paljon suolaa kuin suolapähkinöissä.
Vähäsuolaisuus tuli yllätyksenä myös Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Anna Karalle.
– Oletin, että suolaa olisi enemmänkin, asiantuntija toteaa.
LUE MYÖS: Ruokamyytit elävät sitkeässä – ravitsemusasiantuntija: Kauhutarinat tekevät syömisestä haastavaa
Kuluttajan testissä kävi kuitenkin ilmi, että pakkauksessa ilmoitettu suolamäärä voi heittää todellisesta. Testeissä selvisi, että esimerkiksi Lidlin 250 gramman Alesto-pähkinäpussissa oli suolaa melkein 20 prosenttia ilmoitettua enemmän. Vaikka määrä on käytännössä pieni, mutta pakkausmerkintöihin pitää voida luottaa.
Makutestin voittaja testin vähäsuolaisin
Jos suolaisuuksissa tuli yllätyksiä, niin tuli myös makutestissä. Kuluttajan makutestissä tulokset olivat melko tasaväkisiä, mutta paras ja huonoin erottuivat selkeästi.
Mielenkiintoisinta tuloksissa oli se, että makutestin voittajatuotteissa on vähiten suolaa, huonoimmassa puolestaan eniten. Pelkkää makua arvioitaessa voittajaksi nousivat K-Menun 0,9 prosenttia suolaa sisältävät suolapähkinät. Kyseinen tuote oli samalla myös kilohinnaltaan testin edullisin.
Kokonaisarvosanaltaan testivoittajaksi nousivat Pirkka-suolapähkinät.
Lähde: Kuluttaja