Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Ruokamyytit elävät sitkeässä – ravitsemusasiantuntija: Kauhutarinat tekevät syömisestä haastavaa

8:20img
Yleiset uskomukset ruoka-aineista
Julkaistu 11.01.2019 06:56

Emmi Niiniaho

Ravitsemusasiantuntijan mukaan liiallinen suolan käyttö on todellinen ongelma, mutta perinteisestä maidosta on maalailtu turhaan kauhukuvia.

Suomalaisten ruokailutottumukset ovat joutuneet syyniin THL:n FinRavinto 2017 -tutkimuksen julkaisun jälkeen. Huomenta Suomen aamussa jatkettiin keskustelua asian tiimoilta ravitsemusasiantuntijan kanssa. Koko keskustelun voit katsoa pääkuvan videolta.

Suola on merkittävä riski terveydelle

Yksi FinRavinto 2017 -tutkimuksen tuloksista oli se, että suomalaiset syövät liikaa suolaa, millä on keskeinen vaikutus ihmisen terveyteen.

– Pääasiassa ollaan huolissaan verenpainevaikutuksista. Eli kyseessä ei ole mikään akuutti asia vaan koko elämänkaaren aikainen suola-altistus ja verenpainevaikutus, jolla on merkittäviä terveysriskejä, ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kertoo.

Borg toteaa, että elämä on toki täynnä riskejä ja paljon puhutaan erilaisista uhkatekijöistä, mutta korkea verenpaine on todella iso riskitekijä terveydelle.

suolaus

Ravitsemusasiantuntijan mukaan tulisi opetella terveellisemmän mineraalisuolan makuun tai vähentää merkittävästi suolan käyttöä.

Noin puolet suomalaisten saamasta suolasta on lisättyä suolaa – eli sitä mitä itse lisää ruoanlaiton yhteydessä. Puolet ovat taas niin sanottua ”piilosuolaa” ruoan ja ruokavalmisteiden joukossa: noin neljäsosa tulee lihatuotteista ja neljäsosa viljatuotteista.

Lue myös: Suomalainen ei syö ravintosuositusten mukaan – tässä suurimmat paheet

Mineraalisuola olisi terveyden kannalta paras valinta, mutta maku ei välttämättä miellytä kaikkia. Sen sijaan kulloisetkin trendisuolat, joita väitetään terveelliseksi, kuten ruususuola tai himalajan suola eivät oikeasti ole sen terveellisempiä, vaikka niissä hitunen enemmän mineraaleja onkin.

 – Mineraalisuolassa se natriumin määrä on niin olennaisesti pienempi ja korvautuu hieman kaliumilla ja magnesiumilla, että se on terveydellisesti suositellumpi, Borg kertoo.

Turhaan parjattu maito

Ryminällä kauppoihin tulleet kauratuotteet mielletään usein erityisen terveelliseksi. Borgin mukaan esimerkiksi kauramaidossa ei kuitenkaan ole merkittävästi ravintoarvoa.

– Monet kasvismaidot on aika ohuita kuitenkin ravitsemuksellisesti. Jos vertaa vaikka ihan maitoon, joka sisältää proteiinia ja on ravitsemuksellisesti melko monipuolinen, niin soijamaito on aika samalla linjalla, mutta esimerkiksi kauramaito on aika ohutta.

Borg korostaa, että kauramaitoa saa toki juoda, mutta tuote ei hänen mukaansa ole kuitenkaan mikään ravintopommi. Sen sijaan perinteistä maitoa parjataan Borgin mielestä aivan turhaan.

maito

Maito ei ole ihmiselle pakollinen ruoka-aine, muttei myöskään missään nimessä epäterveellinen.

– Syömisestä tulee haastavaa, koska meillä on tarinoita ja kauhutarinoita – en pysty keksimään ainoatakaan ruoka-ainetta, josta ei olisi jonkinnäköistä pelottelutarinaa liikkeellä. Nyt on kauhutarinoita siitä, miten maito aiheuttaa tulehduksellisuutta ja on epäterveellistä, se on puppua, Borg toteaa.

Lue myös: Unohda kevytkolat! Tutkimukset osoittavat: Keinotekoisesti makeutetut virvoitusjuomat eivät ole sokerisia versioita parempia

Maidon juominen on Borgin mukaan joko neutraalia tai hieman positiivista terveyden ja varsinkin kehon matala-asteisen tulehduksellisuuden lieventämisen suhteen. Maito on myös hyvä ravintoaine, mutta jos sitä ei pysty tai halua käyttää, ei tarvitse.

– Ihminen pärjää ihan hienosti ilman maitoa, mutta ei myöskään pidä paikkaansa, että se olisi epäterveellistä, Borg sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka