Laaja tutkimus paljastaa kuolemaa lykkäävän ravintoaineen – parhaat lähteet kasviperäisiä
Tuoreen BMJ-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan runsasproteiininen ruokavalio pienentää ihmisen riskiä kuolla ennenaikaisesti. Erityisesti kasviperäiset proteiinit näyttävät edistävän pitkäikäisyyttä.
Kuka tarvitsee lisäproteiinia? Katso videolta ravitsemusterapeutin vastaus.
Proteiinipitoinen ruokavalio on viime vuosina ollut kovassa huudossa, ja tuoreen tutkimusanalyysin perusteella tällä voi olla suotuisia vaikutuksia ihmisten elinikään.
Teheranin lääketieteellisen yliopiston ja Harvardin yliopiston tutkijoista koostuva tiimi analysoi 32 aiempaa tutkimusta, joissa oli selvitetty pääasiassa länsimaisten aikuisten riskiä kuolla esimerkiksi sydänsairausiin ja syöpiin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut 715 128 ihmistä. 32 vuoden seuranta-aikana heistä kuoli 113 039.
Runsaasti proteiinia ja erityisesti kasviperäistä proteiinia sisältävä ruokavalio oli vahvasti yhteydessä pienentyneeseen kuoleman riskiin tutkimusaikana. Kasviperäisiä proteiininlähteitä sisältävä ruokavalio näytti erityisesti pienentävän riskiä kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin.
Kasviproteiineilla suotuisia vaikutuksia veriarvoihin
Tutkijat arvelevat, että kasviproteiinien elinikää pidentävä vaikutus liittyy siihen, että niillä on suotuisa vaikutus verenpaineeseen sekä kolesteroli- ja verensokeritasoihin.
Runsaasti kasviperäisiä proteiineja, kuten palkokasveja, täysjyvää ja pähkinöitä, sisältävä ruokavalio on aiemmin yhdistetty pienentyneeseen riskiin sairastua kakkostyypin diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin. Sen sijaan säännöllisen punaisen lihan ja eläinproteiinien syömisen on tutkimuksissa todettu linkittyvän lukuisiin terveysongelmiin, kuten tiettyihin syöpiin.
Nyt ilmestyneessä tutkimuskatsauksessa eläinproteiinien syömisen ei havaittu olevan merkittävästi yhteydessä sydän- tai syöpäkuolleisuuteen.
Tutkimuksessa on puutteensa ja jatkoselvityksiä aiheesta tarvitaan. Tästä huolimatta tutkijat suosittelevat ihmisiä korvaamaan eläinperäisiä proteiineja kasviperäisillä.
Hyviä kasviperäisiä proteiininlähteitä ovat esimerkiksi pavut, linssit, herneet, soija ja tofu. Markkinoille on viime vuosina tullut myös runsaasti eläinproteiineja jäljitteleviä tuoretuotteita.
Lähteet: BMJ 1 & 2, Yahoo News
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku