Hävikkiin menevä ruoka on jo vuosikymmeniä aiheuttanut ruokakaupoille päänvaivaa, sillä parasta ennen -päiväysten vuoksi joudutaan heittämään roskiin valtavasti käyttökelpoisia elintarvikkeita.
Makuja.fi otti selvää, kuinka Suomessa toimivat ruokakauppaketjut suhtautuvat siihen, että hävikkiruokaa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Selvisi, että Ruokakesko, S-ryhmä ja Lidl lahjoittavat kaikki tiettyjen myymälöiden hävikkituotteita hyväntekeväisyyteen.
– Myymättä jääneitä elintarvikkeita lahjoitetaan tällä hetkellä useista kymmenistä myymälöistämme sekä kahdesta jakelukeskuksestamme paikallisille ruoka-apua jakaville järjestöille ja eläinten rehuksi, Lidlin vastuullisuusasiantuntija Maija Järvinen kertoo.
LUE MYÖS: Vihdin K-supermarket jakaa ruokaa ilmaiseksi asiakkaille
– Suurin osa ruokaa lahjoittavista K-ruokakauppiaista hoitaa ruoka-avun toimittamisen hyväntekeväisyysjärjestön kautta, jolloin voidaan parhaiten varmistaa kylmäketjun säilyminen ja hygienianäkökulmat. Tiedossamme on joitakin kauppoja, jotka hoitavat ruoka-avun toimittamisen myymälän kautta, Jäske jatkaa.
Kauppias-mallin vuoksi jokainen K-kauppias arvioi itsenäisesti ja paikallisesti, miten ruoan lahjoittaminen on parasta hoitaa alueella.
– Ruokahävikin vähentäminen on K-kauppiaille erittäin tärkeää, koska ruokahävikki on aina samalla myös liiketaloudellista menetystä kaupalle, Ruokakeskon päivittäistavarakaupan vastuullisuuspäällikkö Timo Jäske toteaa.
S-ryhmä tekee niin ikään aktiivisesti yhteistyötä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa, jotta käyttökelpoisia elintarvikkeita ei jouduttaisi heittämään roskiin.
– Yli 500 S-ryhmän ruokakaupalla on maanlaajuisesti yhteensä yli 300 ruoka-apukumppania, joille elintarvikkeita luovutetaan, S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen kertoo.
Hävikkiruoan lahjoittamisessa on omat haasteensa
Lidl toivoisi, että ruoka-avun toimintakenttä kehittyisi jatkossa, jotta myymättä jääneiden elintarvikkeiden lahjoittamista voitaisiin lisätä ja helpottaa. Vielä tänä päivänä tällä tavoitteella on omat haasteensa.
– Vähittäiskaupan ja pienten ruoka-apua organisoivien järjestöjen väliin tarvittaisiin logistiikkaa isommalla alueella hoitava toimija, Lidlin Järvinen toteaa.
Myös esimerkiksi hävikkipolitiikan pelisääntöjä olisi Lidlin edustajan mukaan syytä hioa, jotta alalla olisi yhtenevä linjaus tällä saralla.
– Kaupan kannalta on toimivinta, että yksi yhteistyökumppani hakee myyntikelvottomat, mutta vielä syömäkelpoiset tuotteet aina samojen pelisääntöjen mukaisesti, lajittelee, varastoi ja jakelee ne turvallisesti, Järvinen kertoo.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.