Pääsikö leipä kuivahtamaan käyttökelvottomaksi kannikaksi? Bon Appétit kertoo kätevästä niksistä, jonka avulla kuivasta käntystä tulee jälleen tuoreen veroista.
Kuivasta leivästä saa pehmeää yksinkertaisella kikalla:
1. Pidä leipää juoksevan veden alla niin, että leivän kova kuori kastuu kokonaan. Veden lämpötilalla ei ole väliä. Yritä kuitenkin välttää leikkauspinnan kastumista, mutta mikäli leivän sisus siitä huolimatta kastuu, hätä ei ole tämännäköinen.
2. Laita leipä uuniin noin 150 asteen lämpöön ja anna sen lämmetä 6–7 minuuttia riippua leivän koosta. Jos leivän sisus on päässyt kastumaan, pidä leipää uunissa pidempään, eli noin 10–12 minuuttia.
3. Kun leipä tulee uunista, se on kuin jälleen tuoretta sisuksen ollessa pehmeä ja kuoren sopivan rapea.
Niksin salaisuus on haihtuvasta vedestä syntyvä höyry, joka kostuttaa leivän samalla kun uunin lämpö rapeuttaa sen kuoren.
Huomioi kuitenkin, että mikäli leivässä näkyy hometta, se ei ole enää syömäkelpoista. Kikka sopii vain kuivahtaneille, mutta muuten syömäkelpoisille leiville.
Lähde: Bon Appétit