Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Leivänpaahtimen käyttö luultua vaarallisempaa – tutkimus: Voi aiheuttaa vakavan terveysriskin!

leivänpaahdin, leivät
Leivänpaahtimesta paljastui tutkimuksessa yllättävä terveysriski. Shutterstock
Julkaistu 19.02.2019 13:03

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Tuoreen tutkimuksen mukaan tavallisten kodin laitteiden käyttö altistaa ihmiset ilmansaasteille oletettua enemmän. Esimerkiksi ruoan paistaminen saattaa muuttaa kodin ilman vastaamaan suurkaupungin ruuhkaa. 

Texasin yliopiston tutkimuksessa yhdeksi vaarallisimmista kodin laitteista paljastui leivänpaahdin, joka alkaa lähettää myrkyllisiä hiukkasia ilmaan välittömästi sen jälkeen, kun laite on kytketty päälle. Myös palanut leipä paljastui tutkimuksessa erityisen haitalliseksi.

Jos et suostu luopumaan paahtoleivän paahtamisesta, tutkijat suosittelevat tästä lähin vain lämmittämään leivän kevyesti.

Ruoanlaitto saastuttaa väliaikaisesti kodin ilman

Leivänpaahtimen lisäksi kynttilöiden, puhdistusaineiden ja hygieniaan tarkoitettujen suihkeiden on todettu vapauttavan ilmaan pieniä hiukkasia, jotka on liitetty sydän- ja keuhkosairauksiin sekä mielenterveysongelmiin. 

LUE MYÖS: Tiedätkö, kuinka monta kertaa ruoan voi lämmittää uudelleen? Vastaus saattaa yllättää

Myös ruoanlaitto, kuten paistaminen, voi tutkimuksen mukaan saastuttaa tehokkaasti kodin ilman ja aiheuttaa vakaviakin terveysongelmia.

Vaikka suihkeista ja ruoanlaitosta aiheutuvien ilmansaasteiden vaikutukset jäävät verrattain lyhytaikaisiksi, tutkijat ovat huolissaan muun muassa siitä, millaisia vaikutuksia paistetulla ruoalla ja kaasuliedestä vapautuvilla kemikaaleilla on ihmisten terveydelle. 

Lähteet: NewYorkPost, Independent

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto