Lihapullasaaga jatkuu jälleen. Nyt mennään Meksikon lämpöön ja makujen poltteeseen. Syviä makuja, upeita tuoksuja ja tuhtia olemusta. ¡Ja riva ja riva!
Meksikolaiset lihapullat
400 g sika-nautajauhelihaa
1 pienehkö sipuli, hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 dl korppujauhoja
1 rkl lehtipersiljaa, hienonnettuna
1 rkl minttua, hienonnettuna
1 tl roomankuminaa (eli jeeraa), jauhettuna
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl dijonsinappia
loraus Worcestershire-kastiketta
1 muna, vatkattuna
1 rkl kapriksia, hienonnettuna
2 munaa, kovaksi keitettynä ja hienonnettuna
1,5 dl maitoa
150 g keitettyä pitkäjyväistä riisiä
suolaa
pippuria
tomaattikastiketta (resepti alla)
Sekoita kulhossa kaikki ainekset keskenään. Voit tässä kohtaa paistaa koepallon ja maustaa taikina mieleiseksi.
Pistä taikina tekeytymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi ja tee sillä välin tomaattikastike. Pyörittele taikinasta 3-4 cm leveitä palloja. Kippaa pullat kuuman tomaattikastikkeen sekaan ja anna hautua 45 min. (Voit myös paistaa pullat melkein kypsäksi pannulla tai uunissa ja lisätä sitten kastikkeen sekaan. Tällöin haudutusta tarvitaan vain 25 min.) Tarjoile riisin kera. Päälle voi ripotella persiljaa, korianteria tai paahdettua sipulia.
Meksikolainen tomaattikastike
2 tlk tomaattimurskaa
1 sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
oliiviölyä
0,5 tl roomankuminaa (eli jeeraa), jauhettuna
lasillinen punaviiniä
1 laakerinlehti
muutama timjamin tai oreganon varsi, lehdet nypittyinä
ripaus tummaa sokeria
2 rkl Chipotle-tahnaa (kaupasta)
3 dl kanalientä
suolaa
mustapippuria
Kuumenna kattila keskilämmölle. Lorauta pohjalle hiukan öljyä. Kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää mukaan valkosipulisilppu ja roomankumina ja anna vielä kuullottua muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää viini ja anna sen kiehahtaa. Lisää loput ainekset, mutta vain osa kanaliemestä. Anna porista 20 minuuttia. Jos tarpeen, lisää loput kanaliemestä. Maista ja mausta.