Prosessoitu punainen liha liitettiin tutkimuksessa kognitiiviseen rappeutumiseen.
Runsas prosessoitujen lihatuotteiden syönti voi lisätä dementiariskiä. Tutkimuksessa seurattiin yli 130 000 aikuista vuosikymmenten ajan, kertoo NBC News. Tutkimustulosta esiteltiin Philadelphiassa Alzheimer-järjestön konferenssissa.
Tutkimuksessa osanottajat esimerkiksi kertoivat, miten usein söivät yhden annoksen prosessoitua punaista lihaa, ja miten usein annoksen pähkinöitä ja palkokasveja.
Lue myös: Alkoholi lisää syöpäriskiä, ja yksi juoma on erityisen "kova myrkky" – tässä syy
Kaksi annosta prosessoitua punaista lihaa nosti riskiä
Tutkijat havaitsivat, että jos henkilö söi viikossa ainakin kaksi annosta prosessoitua punaista lihaa, hänen dementiariskinsä nousi 14 prosenttia verrattuna niihin, jotka söivät alle kolme annosta kuukaudessa.
Yksi päiväannos oli noin 28 grammaa, kertoo CNN.
Seuranta kesti 43 vuotta; prosessoiduiksi lihatuotteiksi laskettiin esimerkiksi nakit, salami ja pekoni.
Jokainen päivittäinen lisäannos prosessoitua punaista lihaa oli yhteydessä 1,6 vuoden kognitiiviseen ikääntymiseen erityisesti aivoalueella, joka liittyy esimerkiksi kielellisiin kykyihin.
Pavuilla riskiä alemmaksi
Jos yhden liha-annoksen korvasi pähkinöillä tai pavuilla, kognitiivisen rappeutumisen riski laski 20 prosenttia. Pähkinöitä ja palkokasveja olivat tutkimuksessa esimerkiksi maapähkinät ja muut pähkinät, linssit, pavut, tofu ja myös maapähkinävoi.
Tutkimustuloksia ei ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimus oli seuranta, eikä se voi todentaa syy-seuraussuhteita.
– Yhteys kuitenkin on hyvin todennäköisesti kausaalinen, koska suurimmat Alzheimerin taudin ja kognitiivisen heikkenemisen riskitekijät ovat myös sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, joihin prosessoidun lihan nauttiminen on vahvasti yhteydessä, ennaltaehkäisevän lääketieteen asiantuntija David Katz kuvaili CNN:lle.
Katz ei ollut mukana tutkimuksessa.
Lue myös: Uskaltaako grillissä palanutta ruokaa syödä? Kaksi syöpäriskin kannalta olennaista asiaa
Jauheliha ja pihvi eivät lisänneet riskiä
Ei-prosessoidut lihat, kuten jauhelihat tai pihvit, eivät liittyneet kognitiivisiin haittoihin.
Tutkimus vahvistaa aiemmin saatuja tuloksia. Ultraprosessoidut ruoat voivat olla yhteydessä suurentuneeseen diabetesriskiin ja jopa lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä.
Ruokavalio, jossa on paljon punaista ja prosessoitua lihaa, puhdistettuja viljoja ja sokerisia juomia, voi lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Terveellistä ruokavaliota noudattamalla voisi tutkimuksen mukaan pidentää elinikäänsä jopa yli vuosikymmenellä.
Aiemmin on havaittu, että punaisen lihan vaihtaminen kasviperäisiin proteiineihin voisi pienentää sydänsairauksien riskiä. THL:n mukaan punaisen lihan syöminen yhteydessä lihavuuteen.
Lue myös: Tästä tuotteesta ravintoterapeutti pysyisi kaukana – antoi myös 5-20-vinkin ruokakauppaan
Lue myös: Suolistosyöpien määrät kasvussa etenkin alle 50-vuotiailla suomalaisilla – näin voit laskea riskiä
Katso myös: Punainen liha vähenee lautasilta! Näin ravitsemussuositus ohjaa syömistämme
10:20