Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Lohen merkinnät kaupassa hämmentävät – mitä tarkoittaa C-leikkuu?

Lohi fileointi
Kalatiskiltä voit pyytää myyjää tekemään lohelle mieleisesi leikkuun.Lehtikuva
Julkaistu 12.10.2015 17:32

Janiko Kemppi

janiko.kemppi@mtv.fi

Lohelle on määritelty viisi eri leikkausastetta, jotka luokitellaan kaupassa A:sta E:hen. Vaikka A-leikkuu voi kuulostaa laadukkaimmalta, sitä se ei kuitenkaan ole.

Leikkuun voidaan yksinkertaisesti sanoa määrittelevän vahvasti lohen hinnan ja sen, onko siinä ostettaessa ruotoja. A- ja B-leikatussa lohessa on ruotoja, joten niitä välttelevän kannattaakin valita ostoskoriinsa vähintään C-leikattua fileetä.

Viisi fileointiluokitusta

Leikkuu vaikuttaa usein suoraan lohen hintaan. Yleisen harhaluulon mukaan A-leikattu lohi on viimeistellyintä filettä. Tarjouslohi on kuitenkin yleensä juuri A-leikkuuta, eli vähiten käsiteltyä perusfileetä.

Pisimmälle viimeistelty lohifilee on E-leikkuuta, josta on poistettu myös nahka. E-filee on usein hintavinta, mutta se on toisaalta myös helpoin käyttää ruoanvalmistuksessa.

A-leikkuu

Kalasta on poistettu kidusluu sekä selkä- ja kylkiruodot. Fileessä on vielä pystyruodot, evät, eväruodot ja vatsarasva.

A-leikattu lohi sopii hyvin uunikalaksi, pannulla paistamiseen tai esimerkiksi savustukseen ja loimutukseen.

Pienellä vaivalla fileestä on helppo poistaa ruodot, evät sekä vatsarasva.

B-leikkuu

A-leikkuun lisäksi kalasta on poistettu osa selkä- ja vatsarasvasta sekä evät ja eväruodot.

B-leikattu lohi on A:n ohella hyvä raaka-aine ruuanlaittoon.

C-leikkuu

C-leikattu lohi on yleinen näky kauppojen kalatiskissä.

B-leikkuun lisäksi kaikki vatsarasva on poistettu. Kalan pystyruodot on poistettu koneellisesti tai nyppimällä.

C-leikattua lohta on helppo käyttää ruoanlaitossa sen ruodottomuuden vuoksi. Vatsarasvaton lohi sopii hyvin graavilohen raaka-aineeksi.

D-leikkuu

C-leikkuun lisäksi kaikki selkä- ja vatsarasva sekä pyrstöpala on poistettu. Pyrstöpala on poistettu siksi, että siinä on hyvin vähän lihaa verrattuna nahkaan.

D-leikkuu soveltuu lähes kaikkeen ruoanlaittoon.

E-leikkuu

Tarkin leikkausaste, josta on poistettu edellä mainittujen ruotojen, evien, pyrstöpalan sekä rasvojen lisäksi nahka.

E-lohi soveltuu kaikenlaiseen ruoanlaittoon, paitsi graavilohen valmistukseen, sillä siivutus vaatii nahan.

E-leikattua lohta kannattaa käyttää esimerkiksi sushissa. Nahattomuuden vuoksi siitä on myös helppo leikata kuutioita lohikeittoon.

Tuoreimmat aiheesta

Kala