Lohelle on määritelty viisi eri leikkausastetta, jotka luokitellaan kaupassa A:sta E:hen. Vaikka A-leikkuu voi kuulostaa laadukkaimmalta, sitä se ei kuitenkaan ole.
Leikkuun voidaan yksinkertaisesti sanoa määrittelevän vahvasti lohen hinnan ja sen, onko siinä ostettaessa ruotoja. A- ja B-leikatussa lohessa on ruotoja, joten niitä välttelevän kannattaakin valita ostoskoriinsa vähintään C-leikattua fileetä.
Viisi fileointiluokitusta
Leikkuu vaikuttaa usein suoraan lohen hintaan. Yleisen harhaluulon mukaan A-leikattu lohi on viimeistellyintä filettä. Tarjouslohi on kuitenkin yleensä juuri A-leikkuuta, eli vähiten käsiteltyä perusfileetä.
Pisimmälle viimeistelty lohifilee on E-leikkuuta, josta on poistettu myös nahka. E-filee on usein hintavinta, mutta se on toisaalta myös helpoin käyttää ruoanvalmistuksessa.
A-leikkuu
Kalasta on poistettu kidusluu sekä selkä- ja kylkiruodot. Fileessä on vielä pystyruodot, evät, eväruodot ja vatsarasva.
A-leikattu lohi sopii hyvin uunikalaksi, pannulla paistamiseen tai esimerkiksi savustukseen ja loimutukseen.
Pienellä vaivalla fileestä on helppo poistaa ruodot, evät sekä vatsarasva.
B-leikkuu
A-leikkuun lisäksi kalasta on poistettu osa selkä- ja vatsarasvasta sekä evät ja eväruodot.
B-leikattu lohi on A:n ohella hyvä raaka-aine ruuanlaittoon.
C-leikkuu
C-leikattu lohi on yleinen näky kauppojen kalatiskissä.
B-leikkuun lisäksi kaikki vatsarasva on poistettu. Kalan pystyruodot on poistettu koneellisesti tai nyppimällä.
C-leikattua lohta on helppo käyttää ruoanlaitossa sen ruodottomuuden vuoksi. Vatsarasvaton lohi sopii hyvin graavilohen raaka-aineeksi.
D-leikkuu
C-leikkuun lisäksi kaikki selkä- ja vatsarasva sekä pyrstöpala on poistettu. Pyrstöpala on poistettu siksi, että siinä on hyvin vähän lihaa verrattuna nahkaan.
D-leikkuu soveltuu lähes kaikkeen ruoanlaittoon.
E-leikkuu
Tarkin leikkausaste, josta on poistettu edellä mainittujen ruotojen, evien, pyrstöpalan sekä rasvojen lisäksi nahka.
E-lohi soveltuu kaikenlaiseen ruoanlaittoon, paitsi graavilohen valmistukseen, sillä siivutus vaatii nahan.
E-leikattua lohta kannattaa käyttää esimerkiksi sushissa. Nahattomuuden vuoksi siitä on myös helppo leikata kuutioita lohikeittoon.