Monen suomalaisen pihalta löytyy runsasta satoa tuottava karviainen. Maa- ja kotitalousnaiset suosittelee testaamaan rohkeasti tätä sesongin herkkua.
– Hieman väheksytty puutarhamarja voi yllättää: karviaista voi käyttää raparperin tavoin, vinkkaa Maa- ja kotitalousnaiset tiedotteessaan.
Karviainen on Suomessa hyvin yleinen, mutta se on valitettavasti jäänyt hieman muiden puutarhamarjojen varjoon. Karviaista kannattaisi kuitenkin rohkeasti kokeilla, sillä se sopii niin makeisiin kuin suolaisiinkin kokkauksiin.
Lue myös: Moni ei ole tajunnut käyttää ruokakaupan edullista herkkua: "Ehdottomasti lautaselle roskiksen sijaan!"
Monikäyttöinen ja maukas säilöntämarja
Maa- ja kotitalousnaisten mukaan karviainen tuotiin Suomeen jo 1600-luvulla, jolloin se levisi kotipuutarhoissa 1900-luvun alkuun asti. Sitten pensaisiin levisi valitettavasti härmä, ja ne hävisivät. Sittemmin Suomeen tuotiin kuitenkin uutta tervettä karviaiskantaa.
– Karviainen on monikäyttöinen, maukas ja mainio säilöntämarja, yhdistyksestä muistutetaan.
Satokausikalenterin mukaan karviainen on aikoinaan nimetty "pohjolan viinirypäleeksi", koska ne ovat mehukkaan maukkaita ja äärimmäisen monipuolisia marjoja.
Karviaispensas kestää hyvin kuivuutta, ei kaipaa paljoakaan hoitoa, mutta tuottaa silti säännöllisesti hyvän sadon. Maa- ja kotitalousnaiset kertovat kolmesta eri karvialislajikkeesta, joiden marjat ovat keltaisia, vihreitä tai punaisia.
–Jokaisessa on omanlaisensa maku. Keltainen karviainen on maultaan makein ja miedoin. Sen kuori on ohuin ja se kypsyy ensimmäisenä jo elokuun alkupuolella. Vihreä ja punainen karviainen ovat maultaan happamampia ja niillä on paksumpi kuori. Ne kypsyvät viikon pari myöhemmin kuin keltaiset.
"Pieni vaivannäkö kannattaa, sillä maultaan karviainen on omaa luokkaansa"
Karviaisissa saattavat häiritä ainoastaan pensaassa olevat terävät piikit sekä marjojen paksu kuori. Maa- ja kotitalousnaisten Etelä-savon ruoka-asiantuntija Katja Rissanen suosittelee käyttämään marjojen keräämiseen puutarhahanskoja tai poimuria.
– Pieni vaivannäkö kannattaa, sillä maultaan karviainen on omaa luokkaansa. Marjojen perkaamisessa sakset ovat oiva apu.
Karviaiset sopivat niin suolaisiin kuin makeisiinkin ruokiin. Testaa esimerkiksi karviaismarjachutneyta grilliruokien lisukkeeksi. Marjat voi pakastaa kokonaisina tai keittämättä soseutettuna. Testaa karviaisista myös mehua, hilloa, piirakan täytettä tai vispipuuroa.
Nappaa helpot ohjeet:
Karviais-vadelmavispipuuro
Karviaischutney
Karviaispiiras marenkipeitteellä
Lue myös: Halvalla terveellistä ruokaa! Valmisruokahyllystä löytyy todella edullinen aarre: "Jos jossain kannattaa oikaista, niin tässä"
Lue myös: Tiedätkö, miltä Fazerin suosikkikarkki todellisuudessa maistuu? Vastaus yllättää taatusti
Lähteet: Maa- ja kotitalousnaiset, Satokausikalenteri