Löytyykö sinulta jo tällainen leikkuulauta? Kari Aihinen: "Hyvät naiset ja herrat, ostakaa kotiinne..."

Televisiopersoona Jaakko Saariluoma opetteli ruoanlaiton salat keittiömestari Kari "Kape" Aihiselta. Kaksikon yhteisestä ruokaoppipolusta syntyi ruokakirja Kape & Jaska – Mestarin otteessa (Tammi 2021). Kirjassa opitaan muun muassa hankkimaan oikeanlaiset keittiövälineet.

Videolla: Miten broilerinfileet paistetaan oikein? Jaakko Saariluoma yllättyi Kari Aihisen opeista

Miten ruokaa oikeasti kokataan? Tähän kysymykseen televisiosta tuttu monitaituri Jaakko Saariluoma yritti monta vuotta löytää vastausta omassa kotikeittiössään. Ruoanlaitosta innostunut Saariluoma luki keittokirjoja ja jutteli kokkien kanssa aina, kun siihen tuli tilaisuus.

Kape & Jaska – Mestarin otteessa (Tammi 2021) -kirjassa opetellaan ruoanlaiton saloja keittiömestari Kari Aihisen ja televisiopersoona Jaakko Saariluoman kanssa.

9789520432645_frontcover_draft_medium


– Olen aina ihaillut kokkeja ja sitä, että joku osaa tehdä hyvää ruokaa. Tajusin, että osaan kyllä paistaa pihvin ja tehdä pastaa niin, että ne maistuvat ihan hyvälle. Rupesin kuitenkin miettimään, että voisivatko ne maistua paremmalle, ja miksi ruoat maistuvat paremmalle ravintoloissa? Se ei ole raaka-aineista kiinni, tai taikatemppu, vaan joku osaa tehdä ruokaa paremmin kuin minä, Jaska kertoi aiemmin MTV Uutisten Makuja-sivuille.  

Saariluoma piinasi ruoanlaittoon liittyvillä kysymyksillä myös keittiömestari Kari Aihista aina häneen törmätessään.

– Ensimmäisen kysymykseni Kapelle oli aikoinaan: miten lehtipihvistä saa murean? Kape vastasi omaan tyyliinsä, että saako siitä. Virallinen vastaus toki oli, että pannun pitää olla todella kuuma.

Lopulta syksyllä 2020, Saariluoman törmätessä Kapeen ja hänen ”oikeaan käteensä”, KKS Restaurantsin Food Designeriin Olli Koluun, syntyi idea yhteisestä kirjaprojektista. Tästä ideasta rakentui lopulta teos Kape & Jaska – Mestarin otteessa (Tammi 2021). Kapen ja Jaskan ajatukset tiivisti kirjaksi Sanna Pöyry. 

– Mentiin Kapen keittiöön, ihan kotikeittiöön, ja alettiin kokkaamaan nauhuri päällä. Minä kysyin miksi ja Kape selitti. Yritettiin vastata kysymykseen, että miten sitä ruokaa oikeasti kokataan ja mielestäni onnistuttiin siihen lopulta myös vastaamaan, Jaska kertaa kirjantekoprosessia.

Hyvät välineet kaiken a ja o: Kuinka monta veistä keittiöön tarvitaan?

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin Jaskan oppimasta muusivinkistä. Jaska yllättyi täysin kuullessaan, ettei perunoita tulekaan keittää perunamuusia valmistaessa. Todellisuudessa paras pottumuusi valmistuu, kun perunat valmistaa höyrytyskattilassa.

Kapen mukaan oikeanlaiset työvälineet ovatkin yksi toimivan keittiön perusasioista. Niitä ei tarvitse olla paljon, kunhan ne ovat oikeanlaisia. 

– Mutta kuinka monta veistä mä sitten oikein tarvitsen? Jaska tiedustelee kirjassa.

– Yhden hyvän, joka istuu just sun käteen. Tai no, neljä: kokkiveitsen, sahalaitaisen leipäveitsen, yleisveitsen sekä kuorimaveitsen, Kape vastaa.

"Hyvät naiset ja herrat, ostakaa kotiinne paksu puinen leikkuulauta"

Kirjassa Jaska kertoo myös oppineensa, että leikkuulaudan alle laitetaan aina märkä rätti. Miksi ihmeessä?

– Se pysyy paremmin paikoillaan. Siitäkin olen aika ehdoton, että hyvät naiset ja herrat, ostakaa kotiinne paksu puinen leikkuulauta. Sellainen kokoluokka on hyvä, mikä mahtuu tiskialtaaseen pestäväksi. Mutta sen pitää olla iso, paksu ja puinen työlauta, Kape kertoo MTV:lle

– Märkä rätti laitetaan sen takia siis, että lauta pysyy paremmin paikoillaan. Ettei se keiku, jos on tylsä veitsi ja nahistunut paprika. Se on ihan turvallisuusjuttu, hän jatkaa.

Jaska kertoo huomanneensa konkreettisen eron, jos rätti on joskus unohtunut leikkuulaudan alta. Kape muistuttaa vielä muista puisen leikkuulaudan hyöydyistä:

– Puulauta on hygieeninen, siinä tukeva pilkkoa ja se on helppo pitää puhtaana. Jokainen tietää ne käyrät ja kippurat muovilaudat, ne ovat kuin keinulautoja

Puista leikkuulautaa pitää myös muistaa huoltaa esimerkiksi upottamalla se kerran kuussa rypsi- tai pellavaöljyyn. Kapen oma lauta on säilynyt priimakunnossa jo vuosikymmeniä.

– Jos sun uusi leikkuulauta menee ekan pesun jälkeen kippuralle, vie se takaisin liikkeeseen. Se on silloin tehty liian tuoreesta puusta.

Osittainen lähde: Kape & Jaska – Mestarin otteessa (Tammi 2021)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat