Kananmunat ovat herkkua ympäri maailmaa, mutta maailman eri kolkissa niitä hyödynnetään hyvin eri tavoin. Oletko koskaan kuullut esimerkiksi aasialaisesta herkusta, kiinalaisista teemunista?
Suomessa kananmunat tavallisimmin joko keitetään tai paistetaan sellaisenaan, mutta kiinalaisen perinteisen kananmunareseptin mukaisesti munat marinoidaan. Kokeile rohkeasti teemunien reseptiä!
Kiinalaisia teemunia kutsutaan myös marmoroiduiksi kananmuniksi, sillä munien pintaan jää marinadin ansiosta upea kuvio. Kuvio muodostuu kananmunan pintaan, kun keitetty kananmuna laitetaan marinadiin sen jälkeen, kun sen kuori on kopsuteltu rikki.
Kokeile rohkeasti kiinalaista kananmunaherkkua ja loihdi itse teemunia!
Kiinalaiset teemunat
4,7 dl vettä
1,2 dl soijakastiketta
1,2 dl sokeria
0,5 tl kokonaisia mustapippureita
0,5 tl fenkolinsiemeniä
8 kokonaista neilikkaa
2 kokonaistä tähtianista
2 kanelitankoa
1 rkl savustettua mustaa teetä kuten Lapsang souchongia
8 kananmunaa
jäitä
Sekoita kattilassa soijakastike, sokeri, pippurit, fenkolinsiemenet, neilikat, tähtianikset, kanelitangot sekä 4,7 dl vettä. Anna seoksen kiehahtaa ja siirrä se tämän jälkeen pois liedeltä. Lisää joukkoon tee. Anna hautua 10 minuuttia. Kaada seos siivilän lävitse ja pidä se lämpimänä.
Keitä kananmunat pehmeiksi. Kuivaa munat, ja kopsuttele niiden kuori rikki, mutta älä kuori niitä. Laita kanamunat marinadin joukkoon. Keitä munia marinadissa koko ajan sekoittaen noin viisi minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja lisää marinadin joukkoon jäitä. Anna kananmunien jäähtyä marinadissa.
Tarjoile!
Lähde: Saveur.com