Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Maistuisiko heinäsirkka? – hyönteisistä saattaa tulla tavallista kotiruokaa

Taiteiden yö 5
Hyönteisruokaa myynnissä Helsinki Night Market -tapahtumassa elokuussa 2015.Lehtikuva
Julkaistu 29.03.2016 03:06

MTV LIFESTYLE - STT

Hyönteisjauhosta tehdyt proteiinipullat voivat olla tulevaisuudessa tavallista kotiruokaa.

Hyönteisiä pidetään hyvin ympäristöystävällisenä proteiininlähteenä. Maailmalla syödään esimerkiksi paahdettuja toukkia ja heinäsirkkoja, ja Suomessa hyönteisruokaa on jo maisteltu esimerkiksi ravintola-alan tapahtumissa.

Alalle on syntynyt uusia yrityksiä, esimerkiksi hyönteistaloutta kehittävä Finsect. Helsingin yliopistossa taas toimii FlyHigh-ohjelma, jossa selvitetään hyönteisten massatuotannon haasteita yhdessä yritysten kanssa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan hyönteisissä on potentiaalia elintarvikkeiden raaka-aineeksi, mutta eri lajien turvallisuus pitää ensin varmistaa. Yhdenkään hyönteisen turvallisuutta ei toistaiseksi ole arvioitu uuselintarvikeasetuksen vaatimusten mukaisesti, joten periaatteessa hyönteisruoka on Suomessa laitonta.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA valmistelee parhaillaan raporttia aiheesta.

Tuoreimmat aiheesta

Makuja