Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Maistuuko kahvi kitkerältä? Voit pelastaa tilanteen lisäämällä lusikallisen tätä maustetta

2:24img
Näin keität hyvää kahvia
Julkaistu 18.03.2019 07:01

Emmi Niiniaho

Jokaisella on oma visionsa täydellisestä kahvikupillisesta. Toiset lisäävät maitoa, toiset sokeria ja osa juo kahvinsa vain mustana. Harvalle tulisi mieleen lisätä kahviin kuitenkaan suolaa.

Makumieltymykset kahvin suhteen ovat moninaisia, mutta kitkerästä kahvista pitää tuskin kukaan. Ensimmäisenä ajatuksena parantaa kahvin makua on usein lisätä siihen sokeria tai maitoa. Yllättäen kahviin voi soveltaa täysin samaa metodia, kuin happamiin hedelmiin.

Ripaus suolaa

Yhdysvaltalainen tv-persoona Alton Brown nimittäin suosittelee lisäämään jo kahvinpuruihin ripauksen suolaa.

– Suola ei pelkästään leikkaa kahvin kitkeryyttä, vaan tasoittaa myös kahvinkeittimen vesitankin aiheuttamaa tunkkaista makua, Brown kertoo.

Brown lisää jokaista kuutta lusikallista puruja kohden 1/4 teelusikallisen suolaa. Näin kahvi ei vielä maistu suolaiselta, mutta kitkeryys häviää. Vinkki on itseasiassa jo 9 vuoden takaa, mutta nousee silti tasaisesti esille sosiaalisessa mediassa. Brown itse kertoo kuulevansa kyseisestä vinkistä faneiltaan useasti.

Toimiiko vinkki?

Kitchn-sivuston toimittaja Joseph Lamour testasi Brownin vinkkiä ja yllättyi positiivisesti lopputuloksesta. Lamour keitti kaksi kupillista kahvia – toisen ilman suolaa ja toisen suolan kanssa. Suolan kera keitetty kupillinen ei pelkästään maistunut vähemmän kitkerältä vaan oli myös rakenteeltaan sileämpää.

kahvi tee juomat

Toimittaja kertoo juovansa kahvinsa yleensä sokerin, kerman ja kanelin kanssa, eli lisää siihen melkoisesti lisukkeita ja harvemmin juo kahvia pelkästään sellaisenaan. Kuitenkin suolan kera kahvi maistui hänelle myös sellaisenaan tai vaati ainakin huomattavasti vähemmän sokeria ja kermaa.

Suolan lisääminen sokeriin saattaa tuntua kummalliselta, mutta Brownin mukaan sille on myös tieteellisiä todisteita. Suola neutralisoi kitkeryyttä paremmin kuin sokeri, sillä sokeri on hieman hapanta, kun suola sitten taas ei ole.

Lue myös: Tiedätkö, miksi sama kahvi maistuu erilaiselta kotona kuin kahvilassa? Taustalla piilee looginen selitys

Lähde: The Kitchn 

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi