Makuasioista pitää kiistellä: Sommelier paljastaa, mikä on tärkeintä viinin maistelussa
Kenen mielipide painaa viinejä valitessa? Mikä viini sopii erityisen hyvin intiaanikesän lämmittämään syysviikonloppuun? Sommelier neuvoo aloittelijoita viininmaistelun pariin.
Suomen Sommelierit -yhdistyksen puheenjohtaja Samuil Angelov vieraili Huomenta Suomessa puhumassa alkoholin etämyynnistä, ilmastonmuutoksen vaikutuksesta viinintuotantoon sekä antoi vinkkejä aloitteleville viininjuojille. Voit katsoa koko keskustelun videolta.
Klassikot pitävät pintansa
Angelov uskoo, että huolimatta vaihtuvista viinitrendeistä, klassikot tulevat aina pitämään pintansa – vaikka klassikotkin voivat toki hieman muuttua.
Esimerkkinä perinteisestä viinialueesta Angelov mainitsee Ranskan Bordeaux-viininkasvatusalueen, jonka hedelmäiset viinit tunnetaan hyvin pitkäikäisinä. Sommelier kuitenkin pohtii, miten ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan viinialueen tulevaisuuteen.
Selkeitä teemoja viinintuotannossa tällä hetkellä Angelovin mukaan ovatkin luomu ja kestävä kehitys.
Tärkeintä on oma mielipide
Viinin maistelussa aloittelija saattaa tuntea olonsa hämmentyneeksi, jos omat makumieltymykset eivät kohtaakaan asiantuntijoiden mielipiteiden kanssa. Angelovin mukaan tästä ei kannata olla huolissaan.
– Tärkeintä viinien juomisessa on aina se, että jos se viini maistuu omasta mielestäsi hyvältä – silloin se viini on hyvää, Angelov sanoo.
Lue myös: Viiniasiantuntija paljastaa pahimmat makuparit: Älä koskaan yhdistä näitä ruokia ja juomia!
Se, mitä viininarvostelijat sanovat, ei loppupeleissä merkkaa paljoakaan yksittäiselle viinin ystävälle. Angelovin mukaan makuaisioista pitääkin kiistellä, koska niihin liittyy useasti vahvoja mielipiteitä.
Sommelierin suositusviini poikkeuksellisen lämpimälle syysviikonlopulle on bordeauxlainen punaviini: klassikko, jossa maistuu aurinko, napakka happorakenne ja hyvä suutuntuma.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"