Mausteseos, joka kannattaisi löytyä sinunkin maustekaapistasi
Tunnetko jo za'atar-mausteseoksen?
Erilaiset mausteseokset ovat suomalaisille tuttuja, sillä ruoanlaittajat arvostavat maustamisen helppoutta. Meira kertoi vuonna 2022 suomalaisten suosikkimausteseoksista:
– Myydyimmät maustetuotteet ovat jauhelihamauste ja grillausmauste, mikä kertoo toisaalta mausteseosten helppoudesta, mutta myös jauhelihan suosiosta raaka-aineena, Meiran mausteiden tuoteryhmäpäällikkö Juha Wathén paljasti tiedotteessa.
Suomalaiset rakastavat myös currya. Curry on keittiöissämme jo niin vakiintunut, että moni kuvittelee sen olevan mauste mausteseoksen sijaan.
Omaa maustepalettiaan kannattaa joskus myös laajentaa ja kokeilla rohkeasti uusia mausteseoksia. Yksi ehdottomasti kokeilemisen arvoisista mausteseoksista on Lähi-idästä tuleva za'atar.
Mitä on za'atar?
Za'atar on aromaattinen, yrttinen ja makumaailmaltaan hieman pähkinäinenkin mausteseos. Mausteseoksen aineosat vaihtelevat aina hieman, eikä ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa za'atar-reseptiä.
Itse tehty za'atar:1 rkl kuivattua timjamia Jauha morttelissa mausteseokseksi. Ohje: Feasting at home |
Useimmiten mausteseoksessa käytetään kuitenkin ainakin timjamia, oreganoa ja seesaminsiemeniä. Mukana voi olla myös esimerkiksi juustokuminan ja korianterin siemeniä.
Monen kulinaristin mielestä za'atarin ehdoton raaka-aine on myös sumakkimauste eli sumac. Kyseessä on sitruksinen ja hedelmäinen mauste.
Mistä za'ataria saa, ja miten sitä käytetään?
Za'atar-mausteseosta voi valmistaa itse, mutta nykyään sitä löytää myös valmiina mausteseoksena kaupoista eri valmistajilta. Suosittelemme piipahtamaan erityisesti etnisissä kaupoissa, joista mausteseosta on helppo löytää huokeaan hintaan.
Suomalaisvalmistaja Mauste-Sallisen mukaan za'ataria käytetään Lähi-idässä esimerkiksi leivän päällä tai sitä ripotellaan oliiviöljyn, jogurtin tai hummuksen pinnalle dipattavaksi.
Za'atarilla voi maustaa myös kasviksia, lihaa, kalaa ja kanaa.
Grillikauden ykkönen
Suositussa Bella Table -ruokablogissa suositellaan za'atarin käyttöä erityisesti grillikaudella.
– Za'tar on mieletön kuiva mausteseos, jota kannattaa aina pitää kaapissa. Sekoita mauste oliiviöljyyn ja hiero kasvisten tai grillatun flatbreadin pintaan.
Blogissa suositellaan myös hakemaan kokonaisia mausteita etnisistä kaupoista, jos haluaa valmistaa za’ataria itse.
– Voit valmistaa za’atarin myös jauhetuista mausteista, mutta kokonaisten mausteiden paahtaminen ja morttelissa jauhaminen muuttaa kaiken.
Lähteet: The Kitchn, Mauste-Sallinen, Bella Table
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka