Mausteseos, joka kannattaisi löytyä sinunkin maustekaapistasi
Tunnetko jo za'atar-mausteseoksen?
Erilaiset mausteseokset ovat suomalaisille tuttuja, sillä ruoanlaittajat arvostavat maustamisen helppoutta. Meira kertoi vuonna 2022 suomalaisten suosikkimausteseoksista:
– Myydyimmät maustetuotteet ovat jauhelihamauste ja grillausmauste, mikä kertoo toisaalta mausteseosten helppoudesta, mutta myös jauhelihan suosiosta raaka-aineena, Meiran mausteiden tuoteryhmäpäällikkö Juha Wathén paljasti tiedotteessa.
Suomalaiset rakastavat myös currya. Curry on keittiöissämme jo niin vakiintunut, että moni kuvittelee sen olevan mauste mausteseoksen sijaan.
Omaa maustepalettiaan kannattaa joskus myös laajentaa ja kokeilla rohkeasti uusia mausteseoksia. Yksi ehdottomasti kokeilemisen arvoisista mausteseoksista on Lähi-idästä tuleva za'atar.
Mitä on za'atar?
Za'atar on aromaattinen, yrttinen ja makumaailmaltaan hieman pähkinäinenkin mausteseos. Mausteseoksen aineosat vaihtelevat aina hieman, eikä ole olemassa yhtä ja ainoaa oikeaa za'atar-reseptiä.
Itse tehty za'atar:1 rkl kuivattua timjamia Jauha morttelissa mausteseokseksi. Ohje: Feasting at home |
Useimmiten mausteseoksessa käytetään kuitenkin ainakin timjamia, oreganoa ja seesaminsiemeniä. Mukana voi olla myös esimerkiksi juustokuminan ja korianterin siemeniä.
Monen kulinaristin mielestä za'atarin ehdoton raaka-aine on myös sumakkimauste eli sumac. Kyseessä on sitruksinen ja hedelmäinen mauste.
Mistä za'ataria saa, ja miten sitä käytetään?
Za'atar-mausteseosta voi valmistaa itse, mutta nykyään sitä löytää myös valmiina mausteseoksena kaupoista eri valmistajilta. Suosittelemme piipahtamaan erityisesti etnisissä kaupoissa, joista mausteseosta on helppo löytää huokeaan hintaan.
Suomalaisvalmistaja Mauste-Sallisen mukaan za'ataria käytetään Lähi-idässä esimerkiksi leivän päällä tai sitä ripotellaan oliiviöljyn, jogurtin tai hummuksen pinnalle dipattavaksi.
Za'atarilla voi maustaa myös kasviksia, lihaa, kalaa ja kanaa.
Grillikauden ykkönen
Suositussa Bella Table -ruokablogissa suositellaan za'atarin käyttöä erityisesti grillikaudella.
– Za'tar on mieletön kuiva mausteseos, jota kannattaa aina pitää kaapissa. Sekoita mauste oliiviöljyyn ja hiero kasvisten tai grillatun flatbreadin pintaan.
Blogissa suositellaan myös hakemaan kokonaisia mausteita etnisistä kaupoista, jos haluaa valmistaa za’ataria itse.
– Voit valmistaa za’atarin myös jauhetuista mausteista, mutta kokonaisten mausteiden paahtaminen ja morttelissa jauhaminen muuttaa kaiken.
Lähteet: The Kitchn, Mauste-Sallinen, Bella Table
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa